Hírek

2009.11.19. 13:45

„Bárki jó lesz, csak ne Tony Blairnek hívják!”

Vélhetően Herman van Rompuy belga kormányfőt választják meg az Európai Tanács első elnökének az EU állam- és kormányfői ma esti brüsszeli csúcsvacsorájukon – legalábbis ez az elemzők zömének előzetes véleménye. Sokan azonban a meglepetést sem zárják ki.

Világgazdaság Online

Olyan érzése van az embernek, hogy az a hangulat uralkodott el: az EU-elnöki tisztségre bárki jó lesz, csak ne Tony Blairnek hívják – fakadt ki egy londoni elemző a ma esti csúcs előtt. Megjegyzése jól visszaadja, hogy a tagállamok zöme valóban nem szeretne egy olyan markáns, karakteres, az egész EU-nak irányt szabni képes politikust az Európai Tanács elnöki székében látni, mint amilyen a volt brit kormányfő.

Blairrel szemben persze jó néhány más kifogás is emelhető. Például az, hogy baloldali politikus. Márpedig Angela Merkel német kancellár ragaszkodik ahhoz, hogy az EiT első elnöke a tagállami kormányok túlnyomó többségét vezető jobbközép politikai családot képviselje. Nem válik Blair előnyére az sem, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt az EU-n belüli határellenőrzést eltörlő schengeni együttműködésben és nem tagja az euróövezetnek sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva