Hírek

2009.11.09. 13:20

Chikán: Hazudunk önmaguknak, rossz céltáblára lövünk

Rossz céltáblára lövünk, a fejlesztési célok kialakításakor nem olyan embereket, nem olyan társadalomszerkezetet tételezünk fel, mint amilyen a valóságot jellemzi – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Chikán Attila, a Corvinus Egyetem professzora.

Népszabadság

A magyar társadalom értékrendszere nem olyan, mint amilyenre a fejlődésre vonatkozó elgondolásainkat építjük. Ennek csak egy része az, hogy elutasítjuk a kapitalizmust. Amikor társadalomfejlesztési célokat határozunk meg, majd ehhez eszközöket rendelünk, "rossz céltáblára lövünk". Nem olyan embereket, nem olyan társadalomszerkezeti modellt tételezünk fel, mint amilyen az a valóságban – mondta a Népszabadságnak Chikán Attila.

Hazudunk magunknak. Ez persze nem az a fajta hazugság, mint amivel a politikusok egymást vádolják. Azt hangoztatjuk például, hogy Magyarországot a szürkeállomány teheti naggyá, hogy nekünk kiművelt emberfők sokasága áll a rendelkezésünkre, meg hogy alapjában véve jó az iskolarendszerünk, a versenyelőnyünk éppen a jól képzett munkaerő létében rejlik. Valójában mindenki tudhatja, hogy ez nem így van.

Nincs versenyelőnyünk, mert a magyar munkaerő már drágább annál, mint amennyivel jobban képzett más országokénál, a képzési rendszerünk komoly problémákkal küzd, a felsőoktatás színvonala pedig össze sem mérhető a korábbi évek színvonalával. Közben olyan fejlesztési koncepciókat dolgozunk ki, amelyek a jól képzett munkaerőre alapoznak.

A rendszerváltozás idején csak annyit tudtunk, hogy piacgazdaságot szeretnénk csinálni, de hát piacgazdaság sokféle lehet - Burkina Fasóban is az van meg Svédországban is, és a szélsőségek között rengeteg átmenet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva