Hírek

2009.11.30. 15:47

Csúcs energiaszintet ért el az

A genfi nagy hadronütköztető (LHC) ma megdöntötte a korábbi rekord energiaszintet – közölte az üzemeltető Európai Nukleáris Kutató Központ (CERN).

Világgazdaság Online

Ma a kora reggeli órákban a hatalmas építményben száguldó protonok 1,18 TeV-ra (tetraelektronvoltra) gyorsultak. Ezzel megdőlt a korábbi, 0,98 TeV-os rekord, amit a chicagói Fermi laboratórium állított be 2001-ben – tudósít a Világgazdaság az AP közlése alapján.

A szervezet igazgatója jelentős sikerként értékelte a mai teljesítményt, de – mint fogalmazott – egyelőre a jégben tartja a pezsgőt. A CERN célja, hogy ennél nagyságrendekkel magasabb, mintegy 7 TeV-os energiaszintet érjen el, ezzel modellezve az ősrobbanást követő 1 trilliomod másodpercben történteket.

A kutatók a 27 kilométeres alagútban végrehajtott részecskegyorsítási kísérletekkel szeretnének megérteni olyan jelenségeket, mint a sötét anyag vagy a szuperszimmetria. Az igazi áttörést a 3,5 TeV-os szint jelenti, amit a tervek szerint a jövő év első felében ér el a hadronütköztető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva