Hírek

2009.11.17. 07:15

Devizahitelek: 900 milliárdba került a forint árfolyamvesztesége

A legfrissebb jegybanki statisztikák szerint szeptember végéig mindössze harmadannyi hitelt vettünk fel, mint 2008 hasonló időszakában, a lakosság nettó hitel visszafizetővé vált

MR1 - Kossuth Rádió

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a harmadik negyedévben összességében többet törlesztettünk,mint amennyi kölcsönt felvettünk, és ez az év egészére is igaz. Tehát nettó hitel visszafizetővé váltunk. Jó hír, hogy a folyósított kölcsönök egyre nagyobb hányada forint alapú. De ez nem a forinthitelek felfutásának köszönhető, hanem a devizahitelek visszaesésének. A svájci frank alapú kölcsönök gyakorlatilag eltűntek a piacról, helyettük az euró alapúak bukkantak fel, de messze nem akkora mennyiségben vettek fel belőle az emberek, mint korábban a svájci frankosból - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A válság miatt drágultak a kölcsönök, kevesen igényeltek hitelt, a bankok pedig erősen szigorítottak a feltételeken, emiatt esett vissza a hitelezés. A jegybanki kamatcsökkentéseknek köszönhetően több bank is tíz százalék körüli teljes hitel mutatójú forinthitelt vezetett be az elmúlt hónapokban. Így némi élénkülés látható és egyre többen a forinthitelt választják.

Az év első felében még volt támogatott lakáshitel. A megszüntetése előtti utolsó roham javította a forinthitelek arányát az összes kölcsönön belül. Most októbertől egy jóval szigorúbb támogatott lakáshitelezés indult el. Ráadásul egyelőre csak néhány bank nyújtja, de a tapasztalatok kedvezőek. A támogatott hitelek versenyképesek az euró kölcsönökkel.

Némi élénkülés látható tehát most a lakossági hitelezésben, de ez még mindig nagyon gyér a tavalyihoz képest. A forinthitelek térnyerése már egyértelmű tendencia, amit a jegybank esetleges további kamatcsökkentése katalizálna. Ez már csak azért is jó hír, mert a devizahitelek árfolyamkockázata mindig ott lebeg a hitelfelvevők feje felett.

Hiába rendeződött a forint árfolyama,szeptember végén nem érte el a tavaly szeptemberi szintet, annál bő tizenegy százalékkal gyengébb volt. Csak az árfolyam-változás miatt a lakosság devizahitel tartozása szeptember végén 900 milliárd forinttal volt több, mint egy évvel korábban

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva