Hírek

2009.11.02. 12:55

Farkas Gábor zongoraművész győzött Weimarban

2009. november 1-jén zajlott a döntő megmérettetés a 6. Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen (Internationaler Franz Liszt Klavierwettbewerb Weimar-Bayreuth), amelynek Németország adott otthont. A szigorú felvételi követelmények után elfogadott 95 résztvevőből végül 58-an jelentek meg az október 22-én kezdődött, négyfordulós nemzetközi versenyen. A nemzetközi zsűri tagjai között voltak ismert előadóművészek, professzorok, mint például Rolf-Dieter Arens Németországból (a zsűri elnöke),Leslie Howard (Angliából), Paul Badura-Skoda (Ausztriából).

Világgazdaság Online

Farkas Gábor a döntőben Liszt: Á-dúr zongoraversenyét adta elő a Staatskapelle Weimar zenekar közreműködésével, a hangverseny helyszíne a Weimarhalle volt. Farkas Gábor elnyerte a 10 ezer euróval járó 1. díjat, továbbá a négy különdíj közül a közönségdíjat, valamint a legjobb Joseph Haydn-szonátát előadónak járó díjat is.

Továbbá számos koncertezési lehetőséget, így szólóhangversenyt és versenyművek előadását a Bayreuthi Fesztiválon, Németország, Ausztria, Hollandia különböző koncerttermeiben, az olaszországi Cagliari Fesztiválon, valamint hangfelvételek lehetőségét a berlini rádióban és a középnémetországi rádióban. A győztes, azaz most már tudjuk: Farkas Gábor koncertje november 3-án lesz a Bayreuth-i Stadthalle termében.

Nemrég, október 22-én Farkas Gábor zongoraművész kapta meg az idén a Liszt nemzetközi lemeznagydíjat első önálló, Liszt-műveket tartalmazó CD-jéért. A Warner Music Hungary kiadásában megjelent An Evening With Liszt című CD-t a tekintélyes brit komolyzenei folyóirat, a Gramophone is méltatta. "Lenyűgöző debütálás, amely felülmúlja Liszt technikai kihívásait. Hasonlóan briliáns előadást nem hallottam az utóbbi években" - írta Jeremy Nicholas, a neves szaklap kritikusa. A CD-ről a Liszt Ferenc Társaság elnöksége következőképpen indokolta döntését: Farkas Gábor érzékenysége, beszédkészsége, hangszíneinek sokasága, elmélyült előadásmódja, hangszeres virtuozitása, a művekkel való mélységesen őszinte kapcsolata nyomán előadása nemcsak hallgatóinak füléig, de szívéig-lelkéig is eljut.

Az 1981-ben Ózdon született Farkas Gábor, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára és PhD-hallgatója is egyben. Korábban elnyerte a fiatal tehetségeket elismerő „Márciusi Ifjak Díj” állami kitüntetést, a Junior Prima díjat, valamint rangos nemzetközi szakmai díjakat is átvehetett már.

Farkas Gábor a jövő héten háromhetes turnéra indul Koreába és Japánba. Farkas Gábor a döntőben Liszt: Á-dúr zongoraversenyét adta elő a Staatskapelle Weimar zenekar közreműködésével, a hangverseny helyszíne a Weimarhalle volt. Farkas Gábor elnyerte a 10 ezer euróval járó 1. díjat, továbbá a négy különdíj közül a közönségdíjat, valamint a legjobb Joseph Haydn-szonátát előadónak járó díjat is. Továbbá számos koncertezési lehetőséget, így szólóhangversenyt és versenyművek előadását a Bayreuthi Fesztiválon, Németország, Ausztria, Hollandia különböző koncerttermeiben, az olaszországi Cagliari Fesztiválon, valamint hangfelvételek lehetőségét a berlini rádióban és a középnémetországi rádióban.

A győztes, azaz most már tudjuk: Farkas Gábor koncertje november 3-án lesz a Bayreuth-i Stadthalle termében. Nemrég, október 22-én Farkas Gábor zongoraművész kapta meg az idén a Liszt nemzetközi lemeznagydíjat első önálló, Liszt-műveket tartalmazó CD-jéért. A Warner Music Hungary kiadásában megjelent An Evening With Liszt című CD-t a tekintélyes brit komolyzenei folyóirat, a Gramophone is méltatta. "Lenyűgöző debütálás, amely felülmúlja Liszt technikai kihívásait. Hasonlóan briliáns előadást nem hallottam az utóbbi években" - írta Jeremy Nicholas, a neves szaklap kritikusa.

A CD-ről a Liszt Ferenc Társaság elnöksége következőképpen indokolta döntését: Farkas Gábor érzékenysége, beszédkészsége, hangszíneinek sokasága, elmélyült előadásmódja, hangszeres virtuozitása, a művekkel való mélységesen őszinte kapcsolata nyomán előadása nemcsak hallgatóinak füléig, de szívéig-lelkéig is eljut.

 Az 1981-ben Ózdon született Farkas Gábor, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára és PhD-hallgatója is egyben. Korábban elnyerte a fiatal tehetségeket elismerő „Márciusi Ifjak Díj” állami kitüntetést, a Junior Prima díjat, valamint rangos nemzetközi szakmai díjakat is átvehetett már. Farkas Gábor a jövő héten háromhetes turnéra indul Koreába és Japánba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva