Hírek

2009.11.11. 11:35

Fellendülés előtt a magyar gazdaság

A tavaly októberben kezdődött gazdasági visszaesés elérte a mélypontot, a következő hónapokban a konjunktúra emelkedésére lehet számítani, igaz, a kilábalás lassú lesz - erre jutott az iparkamara kutatóintézetének elemzése.

KR - Világgazdaság Online

Fordulópont közelében jár a magyar gazdaság: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (MKIK GVI) legfrissebb konjunktúra-vizsgálata szerint javulnak a magyarországi vállalkozások várakozásai.

A közel 1400 cég válasza alapján úgy tűnik: a tavaly október óta megfigyelhető szabadesésszerű csökkenés után a válság 2009. harmadik negyedévében elérte a mélypontot. A mutató ugyanakkor még mindig negatív tartományban mozog, és különösen alacsony szinten található a bizalmi mutató is. Mindez arra utal: a gazdasági krízis még korántsem ért véget.

- Az adatok szerint elsősorban az exportra termelő nagyvállalatok lettek optimistábbak, ez a külpiaci várakozások jelentős mértékű javulását jelzi – mutatott rá a részletekre a szerda délelőtti tájékoztatón Parragh László, az MKIK elnöke. Hozzátette: a többségi külföldi tulajdonú cégek esetében nagymértékű, a tisztán magyar tulajdonban lévő cégeknél a pedig a legszerényebb a javulás mértéke. A kutatás szerint a fordulópont ellenére sem lehet gyors kilábalásra számítani, a gazdaság visszakapaszkodása a korábbi szintekre elhúzódó, lassú folyamat lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva