Hírek

2009.11.17. 16:05

Fidesz: az oltóanyagból is üzletet csinál az állam

A Fidesz szerint azért drága az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag, mert az állam ebből is üzletet csinál, a járványból is hasznot akar húzni.

MTI

Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi budapesti  sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "rosszízű biznisz áldozata  lett" Magyarországon a vakcina.

A fideszes képviselő közölte: az Egészségügyi Minisztérium és a vakcinagyártó Omninvest Kft. között megkötött, hétfőn  nyilvánosságra hozott szerződésből kiderül, hogy az oltóanyag ára  1.050-1.090 forint plusz áfa között van, ugyanakkor a patikákban  1.930 forintba kerül.

Ez azért van így - folytatta -, mert az Egészségügyi  Készletgazdálkodási Intézet (EKI) 450 forintért vállalja egy ampulla  tárolását, szállítását. Hozzátette ugyanakkor: az EKI ilyen  feladatot még nemigen látott el, nem tartozik a profiljába, és  megfelelő szállítókapacitással, elegendő számú hűtőkocsival sem  rendelkezik.

Pesti Imre rámutatott: miközben az EKI ekkora haszonra tesz  szert, a háziorvosokat arra kérik, ingyen adják be az oltást. A politikus szerint a szerződés nyilvánosságra hozatala után sem  tudni, kik az Omninvest tulajdonosai.

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra  hozott dokumentumból - amely a megkötött szerződés egy része - annyi  derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya,  ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama.

A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi  Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött  szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval,  valamint együttműködési megállapodást kötött az EKI az Omninvesttel  kétmillió adag H1N1 elleni oltóanyag patikai szállítására. A  szaktárca honlapja szerint a kétmillió darabra vonatkozó szerződés  ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem  "az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből".

Az MSZP arra kéri a Fideszt, ne akarjon politikai hasznot húzni a járványból, hiszen az állam az oltóanyaggal kapcsolatos egyéb kiadásokat, a kiszállítás, a készletezés költségét, térítésmentes oltások esetén a háziorvosoknak fizetendő összeget fedezi az oltóanyag ára és a patikában fizetendő díj különbözetből.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője kedden ezt a fideszes Pesti Imre sajtótájékoztatójára reagálva közölte az MTI-vel. Szerinte a Fidesz kommunikációjával nap, mint nap elbizonytalanítja az embereket, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy "a H1N1 sikeres járvány legyen Magyarországon".

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője kedden ezt a fideszes Pesti Imre sajtótájékoztatójára reagálva közölte az MTI-vel. Szerinte a Fidesz kommunikációjával nap, mint nap elbizonytalanítja az embereket, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy "a H1N1 sikeres járvány legyen Magyarországon". -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva