Hírek

2009.11.10. 13:53

Holnap nyílik az új Electro World

Szerdán nyílik a 11. Electro World áruház a budai Skála helyén épült Allee Bevásárlóközpontban. A hálózat májusban került új tulajdonosi körhöz, amely a tőkeemelés és a veszteségesség megszüntetése mellett az év végéig hárommal növeli a hálózat egységeinek számát. A válság utáni időszakra vonatkozó hosszú távú tervek szerint 20-23 áruházzal fedné le a piacot a cég.

Világgazdaság Online - Demeter Kálmán

Miután a romániai TechnomarketDomo Holdingban is érdekelt Szarvadi Lóránd által alapított EW Electro Retail Ltd. 1 euróért megvásárolta a brit Dixons csoporttól a kilenc áruházat működtető Electro World Magyarország Kft.-t, első lépésként közel 2,3 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre és azonnal átszervezték a vállalat működését. A cég 60 százaléka Szarvadi Lóránd és felesége tulajdonában van.

Amint Polgár Csaba a kft. ügyvezető igazgatója és 30 százalékának tulajdonosa lapunknak elmondta, az átszervezés eredményeként az első három hónapban minden termékkörben növelték a piaci részesedésüket. Szeptember-október folyamán viszont a piac többi szereplőjével együtt már megérezték a kereslet körülbelül 30 százalékos esését, és a forgalom mélyrepülése máig tart. A számítástechnikai termékek forgalma 33-35 százalékkal, a fehér áruké - a konyhai, fürdőszobai cikkeké – mintegy 15 százalékkal csökkent. A válság miatt manapság a piac összes szereplője csupán az akciókkal képes fenntartani a vásárlók érdeklődését. A tendenciák alapján Polgár Csaba úgy véli, az évről évre később kezdődő karácsonyi szezon az idén minden korábbinál rövidebb lesz.

Az átszervezések nélkül nem lenne jövője az április 30-án zárt üzleti évben több mint 3,7 milliárd forint veszteséget elszenvedett vállalatnak. Az új vezetőség azzal vette át, hálózatot, hogy 11 hónap alatt - június 1-től a következő év április végéig - nulla közelire szorítsa le a veszteséget. Ebben a tekintetben az "állatorvosi ló" az Aréna Plazában éppen két éve nyitott 5 ezer négyzetméteres áruház volt. Az alapterület túl nagynak bizonyult, és - amint Polgár Csaba kiemelte - a bérleti és szolgáltatási díjakat jóval a piaci kondíciók felett állapították meg.

A szerződést azonban újra tárgyalták, így november elseje óta jelentősen csökkentek a költségek - már nem veszteséges az áruház -, és abban is megállapodtak az Aréna üzemeltetőjével, hogy február végétől 3 ezer négyzetméterre csökkentik az áruház területét. Ezáltal persze jelentősen csökkentették a hálózat veszteségességét, hiszen a veszteség közel negyedéért az Aréna-beli egység volt felelős. Ez a költségek csökkentése során, és az Aréna mellett a budakalászi áruház bérleti szerződését is 1700 négyzetméterrel kisebbre módosították.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva