Hírek

2009.11.23. 14:46

Irán háborús játszmái emelik az olaj árát

Hétfőn 78 dollár fölé emelkedett az olaj hordónkénti ára. Az árfolyam mozgását a gyenge dollár mellett Irán erődemonstrációja motiválta.

AP - Világgazdaság Online

Kora délután Európában a decemberi jegyzésű nyersolaj ára 90 centtel, 78,37 dollárra emelkedett a New York-i elektronikus kereskedelemben. Az áremelkedés egyik oka, hogy Irán vasárnap nagyarányú légvédelmi hadgyakorlatba kezdett egy katonai vezető pedig kijelentette, hogy az ország képes bármely Izraelből induló támadás elhárítására.

Az AP-nek nyilatkozó elemzők szerint a hadgyakorlat kiélezte ugyan a helyzetet a Közel-Keleten, de a készletekre nem lesz különösebb hatással. A Purvin & Getz szakértője úgy látja, a befektetők a 77 dolláros kurzust megfelelő alkalomnak találhatják a vásárlásra, az iráni akciók pedig jó ürügyet szolgáltatnak az üzlet megkötéséhez.

A KBC Market Services elemzője szerint az a tény, hogy az olaj ára a 80 dolláros határról egy nap alatt 75 dollárig esik vissza, azt mutatja, hogy mindenki tisztában van a gazdaság helyzetének javulásával, de még nem hiszi el teljesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva