Hírek

2009.11.11. 11:50

Kalózok miatt rettegnek a tengeri fuvarozók

A kalóztámadások számának növekedését jósolja a szomáliai partoknál szolgálatot teljesítő nemzetközi haditengerészeti koalíció parancsnoksága.

Világgazdaság Online

Nehezíti a helyzetet, hogy a hadihajók fellépése következtében a tengeri rablók nagyobb területen szétszóródva próbálják támadni a kereskedelmi hajókat az Indiai-óceán nyugati részén, ráadásul a korábbinál sokkal fejlettebb technikai eszközöket kezdtek el alkalmazni.

Világszerte nőtt a kalóztámadások száma 2009-ben az egy évvel korábbihoz képest. Miközben az idei év első kilenc hónapjában 306 támadást regisztráltak, 2008 egészében összesen 293 incidensről érkezett híradás.

A támadások számának növekedése pedig egyértelműen a szomáliai partoknál ténykedő kalózok növekvő aktivitásának eredménye – mutat rá a nemzetközi tengerészti hivatal (IMB) legutóbbi jelentése.

A Bahrein fővárosában, Manamában állomásozó nemzetközi főhadiszállás becslése szerint a szomáliai kalózok fogságában lévő hajók száma a jelenlegi 10-ről hamarosan 15-re emelkedhet. A monszun elmúltával ugyanis a tengeri rablók aktivitása is nagy mértékben növekedett. Leginkább azok a hajók vannak veszélyben, amelyek nem rendelkeznek műholdas kommunikációs eszközökkel, és így nem tudják értesíteni a nemzetközi koalíció egységeit – idézi a Handelsblatt a dubai Gulf Research Centre munkatársát.

A támadások veszélyének növekedését nem kis részben az okozza, hogy a kalózok a korábbinál sokkal nagyobb vízfelületre terjesztették ki tevékenységüket. Az év elejéig főleg a Jemen partjaitól délre fekvő Adeni-öbölben közlekedő hajókat zaklatták, amire válaszul a nemzetközi haditengerészeti koalíció egy 20-szor 490 tengeri mérföldes biztonsági folyosót jelölt ki a kereskedelmi hajók számára.

(Magyarázat a térképhez: a 2009-ben végrehajtott vagy megkísérelt kalóztámadások világszerte - Forrás: IMB
Piros jel: végrehajtott támadás
Sárga jel: megkísérelt támadás
Kék jel: gyanús tengeri jármű )

Az erős katonai jelenlétnek köszönhetően a folyosó területén látványosan vissza is esett a kalózok aktivitása. Ugyanakkor az intézkedés azzal a következménnyel is járt, hogy a rablók a hadihajók elkerülése végett az Indiai-óceán egész nyugati részére kiterjesztették tevékenységüket, Jemen partjaitól a Seychelle-szigetekig.

Ráadásul a kalózok látványos fejlődést értek el a felszereltségük terén is az elmúlt egy év során. Műholdas telefonokat és magas frekvencián működő rádió-adóvevőket szereztek be, amelyek segítségével folyamatosan képesek kapcsolatot tartani egymással, illetve a szomáliai szárazföldön lévő támaszpontjaikkal. Ezen felül olyan „anyahajókat” is használnak már, amelyek gondoskodnak a gyors, de kis hatótávolságú naszádok üzemanyag- és élelmiszer-utánpótlásáról a nyílt tengeren.

A nagy nemzetközi figyelemre tekintettel különösen kicsinek tűnik ugyanakkor a kalózok létszáma. A manamai parancsnokság becslései szerint mindössze 400 fő – nagyrészt tönkrement halász - ténykedik a nyílt vízen, míg a hátországról körülbelül kétezer ember gondoskodik a szomáliai szárazföldön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva