Hírek

2009.11.06. 12:40

Kgfb - Hogy is van ez?

2010 január elsejétől új jogszabály vonatkozik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra. Mivel a végrehajtási rendelet gyorsan készült el és nem túl részletes, nem egészen világosak az ágazat számára az alkalmazás feltételei. Az autósok akkor járnak jól, ha a mostani kötéseknél is ragaszkodnak a 2010-től érvényes feltételekhez, amelyeket a Világgazdaság Online ismertet.

Világgazdaság Online - Faludi Linda

Sorban állnak az egyesületnél az olyan autósok, akik becsapva érzik magukat, holott a probléma az, hogy nem olvasták el megfelelően a szerződésüket – mondta Pintér György, az INDRA Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Érdekvédő Egyesületének vezetője arra a kérdésre, mennyi panasz érkezik hozzájuk a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) kapcsán. A szakértő leszögezte: magánjogi szerződésekről van szó, ha tehát az autó tulajdonosa aláírásával elfogadta azt, magára nézve kötelezőnek ismerte el.

Ebben az átszerződési időszakban különösen érdemes odafigyelni az ajánlatokra. Nem csak azért, mert a cégek többsége jelentős kedvezményekkel csalogatja az autósokat, hanem azért is, mert január elsejével új szabályozás lép életbe a területen. A most váltó ügyfelek számára az eljárási rend a régi: az előző biztosítást november 30-ig lehet felmondani, az újat pedig december 31-ig kell megkötni.

Kérdés, mit várhatnak el a fogyasztók a biztosítóktól? Az említett új törvény átmeneti rendelkezései között szerepel egy kitétel, miszerint a rendelkezéseket „a határozott időre szóló szerződések kivételével (…) a hatálybalépéskor már megkötött szerződésekre is alkalmazni kell.” Így – elvileg – furcsa helyzet áll elő: a most megkötött szerződésekhez a régi kormányrendelet ad jogalapot, január elsejétől viszont már ezeket is az új szabályozás szerint kell kezelni. A PSZÁF szóvivője úgy tájékoztatott: az ügyfeleket kedvezően érintő változások már a mostani kampányidőszakban megkötött szerződésekre is érvényesek.

A bónusz-maluszon kívül semmilyen, a biztosítás díját érintő változás nem léphet életbe év közben, vagyis a biztosítási díj sem felfelé, sem lefelé nem változhat egy biztosítási időszak alatt – mondta el Papp Lászlóné, az Aegon gépjármű-biztosítási üzletágának igazgatója. Kivételt képeznek a bónusz-malusz besorolás változás, illetve azok az esetek, amelyekben a biztosított nem tudja igazolni a kedvezmény igénybevételére jogosító feltételt.

A cikk folytatása, valamint további háttér és információk a kötelező-biztosításokról itt olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva