Hírek

2009.11.24. 10:53

Különadó – Törölték, van, akinek mégis fizetnie kell

Az Országgyűlés már a nyár elején döntött a társas vállalkozásokat érintő különadó 2010-től történő megszüntetéséről, ám ahhoz, hogy a cégek valóban mentesüljenek a különadó-előlegek befizetése alól, még szükség van az adóhatóság hivatalos állásfoglalására vagy irányelvére is.

Világgazdaság

A 2006. szeptember 1-jével bevezetett 4 százalékos „céges” különadóhoz önálló előlegfizetési szabályokat is rendelt a kormány. Ezek szerint az adót negyedévente, egyenlő részletekben kell leróni, mindig az adott negyedévet követő hónap 20-áig. Ezalól csak az utolsó negyedév a kivétel, amikor is az előleget december 20-ig kell megfizetni, és ezzel egyidejűleg ki is kell egészíteni a korábban már befizetett adóelőlegeket az adó éves várható összegére.

Az, hogy mennyi is a negyedévente fizetendő előleg, a május 31-ig esedékes éves bevallások alapján dől el. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban (APEH) ez utóbbi alapján számolják ki és írják elő a következő 12 hónapra szóló fizetési kötelezettséget. Ezalól az idei májusi bevallások sem képeztek kivételt, vagyis a vállalkozások adófolyószámláján már 2010-re is megjelentek a negyedéves előlegek.

Bár az adócsomag világosan rendelkezik arról, hogy a különadó 2010. január 1-jétől megszűnik, ezeket az előlegfizetési kötelezettségeket az APEH-nek még törölni kell a folyószámlákról, legkésőbb az év első hónapjában.

Erre minden bizonnyal saját hatáskörben, egy állásfoglalás vagy hivatalos közlemény kiadásával kerít sort az adóhivatal – vélekedett Nagy Szilvia, a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég szakembere. Hozzátette: mindez csak a naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmazó vállalkozásokra igaz. Lapunk kérdésére rámutatott: a naptári évtől eltérő üzleti év esetén a különadó-fizetési kötelezettség csak a 2010-ben kezdődő adóév kezdetén szűnik meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva