Hírek

2009.11.03. 05:00

Magyarország adóparadicsom lenne?

Magyarország nevezhető leginkább adóparadicsomnak az új EU-tagállamok közül – derül ki a pénzügyi élet átláthatóságáért küzdő Tax Justice Network tanulmányából.

VG

A régi tagállamok közül azonban több is előttünk van a listán. Az elemzés tucatnyi mutató alapján közli a világ hatvan adóparadicsomának rangsorát. Ezen a 22. helyet foglaljuk el. A rossz minősítés oka, hogy a pénzügyi átláthatóság tizenkét vizsgált mutatója közül kilencben könnyűnek találtatott a hazai szabályozás.

Magyarországon például nincs nyilvános jegyzék az alapítványokról, de van lehetőség a vállalatok székhelyének módosítására, az adóadatok cseréjéről szóló nemzetközi megállapodások száma pedig 60 alatt van. Ebből az FSI szerzői arra következtetnek, hogy pénzügyi rendszerünk messze van az átláthatótól, és teret ad az adóeltitkolási, korrupciós és pénzmosási célú mozgásoknak.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője azonban kétségesnek tartja a felmérés megalapozottságát. Szerinte hazánkban jelentős ugyan az adózatlan gazdasági tevékenység, ám ennek alapján sem lehet adóparadicsomnak minősíteni Magyarországot. Az elmúlt hónapokban a kormány is több intézkedéssel próbálta bezárni az adózási kiskapukat a külföldi cégek előtt. 

A jelentésről részleteket itt olvashat 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva