Hírek

2009.11.07. 12:35

Magyarországon is vannak helyi adóparadicsomok

A válságban a cégeknek minden fillér számít. Nem csoda hát, hogy megpróbálják megúszni az iparűzési adó fizetését. Van is rá mód, mert Magyarországon nem minden településen rója ki ezt az önkormányzat – számol be az MR1-Kossuth Rádió.

MR1-Kossuth Rádió

Az iparűzési adó legfeljebb az árbevétel két százaléka lehet. Nagyvárosokban főként ezt a maximumot állapítják meg, míg a kistelepüléseken általában kevesebbet kell fizetni.

De adóparadicsomok Magyarországon is vannak. Újlengyelben például a cégeknek nem kell iparűzési adót fizetniük. Emiatt a Pest megyei település egyfajta magyar ígéret földjének számít: a faluban világcégek leányvállalatai működnek.

„Számításokat végeztünk, hogy az iparűzési adó bevezetése milyen haszonnal járhat, és rájöttünk, hogy semmilyennel, mert többe kerülne a nyilvántartása, az adókivetés könyvelése. Tehát nem vezetjük be, mert az a helyzet, hogy az ide települő cégek között több olyan van, amely fuvarozással foglalkozik, és a fuvarozásból származó gépjárműadó-bevétel a településen jelenik meg” – idézi Cserna Ferenc polgármester szavait az MR1-Kossuth Rádió.

A gazdasági válság miatt most sok cég gondolkodik Magyarországon azon, hogy költözik - mondja a KPMG adótanácsadó partnere. „Egyértelmű, hogy ugrásra készek a vállalkozások. Ez nem adóelkerülés. Lehet, hogy a cégnek a túlélést jelenti, ha kevesebb helyi iparűzési adót kell fizetni” – hangsúlyozza Beer Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva