Hírek

2009.11.18. 08:06

MSZP: a Jobbik miatt mindennapos a rasszizmus

A szélsőjobboldali politikát folytatók, a Magyar Gárda betiltását tudomásul nem vevők, a nosztalgiacsendőrséget felállítók viselik a felelősséget a Sajóbábonyban történtek miatt, de azok is felelősök, akik összekacsintanak velük – véli az MSZP országos elnöksége.

MTI

A szocialisták vezetése keddi közleményében hozzátéve: fontos, hogy Orbán Viktor végre felemelte a szavát a szélsőjobboldali erőszak ellen. A dokumentum arra is kitér, hogy bár a helyzet feszült, "egyik oldalon sincs helye önbíráskodásnak", egy jogállamban ugyanis erőszak nem szülhet újabb erőszakot, a törvénysértés pedig újabb törvénysértést.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a gazdasági válság következményeként felerősödtek különböző társadalmi feszültségek, így a roma integráció problémái, s "ezt szítja tovább a Jobbik".

A legdurvább, legagresszívebb választ adják a szociális kérdésekre: az erőszak és a polgárháborús megosztottság válaszát – fejtik ki a szocialisták, majd rámutatnak: "a Jobbik programja az erőszak programja, Vona Gábor és más Jobbik-vezetők megszólalásait mindig indulat, feszültség és félelem követi".

"A Jobbiknak és a Magyar Gárdának köszönhető, hogy Magyarországon mindennapossá vált a rasszizmus. Ők adnak ideológiát és politikai menlevelet a romák elleni sorozatgyilkosságnak, és az ő politikájuk eredménye Sajóbábony fájdalmas megosztottsága, és valószínűleg legszomorúbb két napja. A Jobbik polgárháborút indított Magyarország ellen" - sorolja a közlemény, amely szerint ugyanakkor fontos, hogy Orbán Viktor végre felemelte a szavát a szélsőjobboldali erőszak ellen.

A magyar szélsőjobb ugyanis Orbán Viktor köpönyegéből bújt elő, ezért a Fidesz vezérének nagyobb a felelőssége a szélsőségek visszaszorításában, mint bármely más parlamenti erőnek - írták. Ő engedte ki a szélsőségesek szellemét a palackból, ezért az ő dolga, hogy megpróbálja visszagyömöszölni is azt oda - közölte az szocialista párt országos elnöksége, majd a Fidesz elnökével szemben támasztott elvárásait is megfogalmazta.

"Első lépésként elvárjuk, hogy a Fidesz bontsa fel az együttműködését a Jobbikkal az önkormányzatokban, zárja ki tagjai sorából a zsidózó-cigányozó, homofób Molnár Oszkárt, és szólítsa fel Orbán Viktor polgári körös társát, Vona Gábort, hogy parancsolja vissza a feloszlatott Magyar Gárdát a magyar településekről és vezényeljen nekik "Oszolj"-t, egy életre" - olvasható a dokumentumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva