Hírek

2009.11.12. 11:01

Németország a GM-nek: Nincs pénz

Németország közölte a General Motorsszal, hogy magának kell előteremtenie az Opel szanálásához szükséges mintegy 3,3 milliárd eurót.

BBC News - Világgazdaság Online

"Kifejeztem várakozásomat arról, hogy GM gyakorlatilag egyedül teremtse elő az Opel finanszírozásához szükséges forrásokat" - Rainer Brüderle német gazdasági miniszter a BBC szerint ezt azután közölte, hogy Berlinben megbeszélést folytatott a GM európai részlegének új főnökével, Nick Reillyvel és a GM alelnökével, John Smith-szel.

Berlin korábban 4,5 milliárd eurós támogatást ígért az Opel vásárlójának az átalakításra. Az EU úgy látta, az ajánlat korlátozhatja a versenyt, ezért a német kormánynak ígéretet kellett tennie arra, hogy az összeget nem kizárólag a Magna-Szberbank konszern kaphatja meg. Ennek Berlin eleget is tett. Miután azonban a GM közölte: mégsem válik meg az Opeltől, a gazdasági miniszter elfogadhatatlannak nevezte a döntést.

A General Motors november 4-én lépett vissza korábbi szándékától, és közölte: megtartja az Opelt. A cég már ekkor bejelentette, hogy kész visszafizetni Berlinnek az eddig kiutalt 1,5 milliárd eurós áthidaló kölcsönt. A General Motors a tervek szerint 3 milliárd eurós költséggel alakítja át az Opelt, az átszervezés része a korábbi közlés szerint egy tízezer fős leépítés. Egyelőre nem tudni, mely gyárakat milyen módon érint az amerikai anyavállalat döntése, de a német szakszervezetek attól tartanak, hogy a négy ottani gyár közül kettőt bezárhatnak.

A döntést a német politikán és a szakszervezeteken kívül a kanadai Magna orosz partnere sem fogadta örömmel, a Szberbank tegnapi nyilatkozata szerint kész arra, hogy beperelje az anyavállalatot az eladással kapcsolatos döntés visszamondása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva