Hírek

2009.11.20. 11:23

Putyin: Nem lesz gázválság

Oroszország és Ukrajna nem szembesül újabb gázválsággal az újévi ünnepek alatt, mert mindkét ország megígérte, hogy teljesíti az Európának szánt gáz tranzitálásával kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit.

RIA Novosztyi - Világgazdaság Online

Ezt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelentette ki, miután Jaltán tárgyalt Julia Timosenko ukrán kormányfővel – tudósít a RIA Novosztyi. Az orosz miniszterelnök megfogalmazása szerint "nem szeretnének meglepetéseket az újévi ünneplés ideje alatt".

Kérdésre válaszolva Putyin azt is újra leszögezte: a fennálló szerződésben foglaltak ellenére, Oroszország nem fogja megkövetelni a bírságot, amelyet azért kellene fizetnie Ukrajnának, mert a szerződésben foglalt minimális mennyiségnél kevesebb gázt vett át az év során.

Hangsúlyozta ugyan, hogy a Gazprom többi szerződésében is szerepel ez a pont, de azt mondta, tekintettel a két ország közötti különleges kapcsolatokra e pont teljesítésétől az orosz fél eltekint, s annak érdekében, hogy ez a probléma ne ismétlődjön meg, a felek megállapodtak, hogy a jövő évre nézve csökkentik a szerződésben szereplő minimális mennyiséget.

Moszkva és Kijev vállalta, a gázszerződéseket úgy módosítja, hogy a tranzitálás díja 60 százalékkal nő, míg Ukrajna az európai piaci árat fizeti a gázért 2010-ben, húszszázalékos árengedménnyel. Putyin szerint a Gazprom és a Naftogaz új mennyiségekről állapodik majd meg 2010 évi szállításra, hogy Ukrajna elkerülhesse a bírság fizetését.

Jelenleg ezer köbméter gáz száz kilométeren keresztül történő szállításáért 1,7 dolláros díjat kap Ukrajna; 2010-től ezt az összeget 2,7–2,8 dollárra emelné a Naftogaz ukrán állami gáztársaság.

Megfigyelők szerint Julija Timosenko bejelentésének nemcsak a tartalma, de az időzítése is sokatmondó, hiszen a kormányfő éppen tegnap találkozott Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel gázügyben. A találkozó előtt már Viktor Juscsenko ukrán elnök is karcosan fogalmazott: arra kérte az orosz miniszterelnököt, hogy sürgősen változtasson a gázmegállapodáson, amely előnytelen Ukrajna számára

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva