Hírek

2009.11.06. 12:26

Rekord veszteség, tömeges leépítés, karácsonyi sztrájk a BA-nél

A British Airways (BA) brit légi társaság a szeptemberben zárult hat hónapban 292 millió font összegű adózás előtti veszteséget halmozott fel. Először történt meg, hogy a pénzügyi év első felében veszteséget termelt a társaság, amely tavaly, ugyanebben az időszakban még 52 millió font összegű profitot ért el.

BBC News - Világgazdaság Online

A British Airways közlése szerint az első féléven az árbevétel 13,7 százalékkal csökkent. Willie Walsh, a BA vezetője szerint a légi közlekedésben tapasztalható recesszió miatt az idei árbevétel valószínűleg egymilliárd fonttal kisebb lesz, mint tavaly. A BBC-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: történetének legnehezebb évét éli a légitársaság.

A vállalat legfrissebb közlése szerint 1 200 alkalmazottjától válna meg a nehézségek ellensúlyozására, az átalakítást azonban akadályozhatják a szakszervezetek, amelyek már a korábbi tervek kapcsán is tiltakozásukat fejezték ki. A legnagyobb érdekvédelmi szervezet, a Unite azt szerette volna elérni, hogy a Legfelsőbb Bíróság tiltsa be a BA létszámcsökkentő terveit, az eljárás azonban csak február elsejével indul el.

A szakszervezet közölte: a dolgozók akaratuk ellenére az új munkarend szerint dolgoznak november közepétől, de fenntartják sztrájkfelhívásukat. A szakszervezet szavazást kezdeményezett a munkabeszüntetésről, pozitív eredmény esetén a sztrájkra a karácsonyi ünnepek idején kerülhet sor. Egyelőre csak a repülők személyzete tervez tiltakozást, de a Unite korábban közölte, hogy a sztrájkhoz a földi személyzet is csatlakozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva