Hírek

2009.11.13. 20:45

Robbanás és tűz egy orosz fegyverratárban

MTI

A védelmi minisztérium sajtóosztályán azt közölték, hogy hárman életüket veszítették a szerencsétlenségben, ők a raktárnak is helyt adó laktanya saját tűzoltószolgálatához tartoztak. Noha harmincnál többen fordultak kisebb-nagyobb sérülésekkel orvoshoz, végül három személy került kórházba.

A környékről mintegy 3000 embert evakuáltak, és felszólították a lakosságot, hogy gondoskodjon ivóvíztartalékról és gézről, hogy ebből készült maszkkal szűrje a belélegzett levegőt. Később azonban kiderült, hogy a robbanás és a tűz környezetszennyezést nem okozott.

Szergej Morozov, Uljanovszk megye kormányzója kijelentette: teljességgel valószínűtlennek tartja, hogy a katonai raktárban terrorcselekmény okozta volna a tüzet.

A térségben nem működik sem a mobil, sem a vezetékes telefonszolgáltatás, de az egyéb kommunális szolgáltatások nem akadoznak.

A raktárhoz közeli épületekben sok ablak kitört, az emberek a földre feküdtek, így védekezve az esetleges repülő szilánkok ellen. Legtöbben irataikat és értékeiket összeszedve elhagyták lakásaikat, de estére minden evakuáltat el tudtak helyezni a város szállodáiban és iskoláiban.
A helyszíni beszámolók szerint estére a robbanások egyre ritkábban hallatszottak, a tájékoztatás szerint a tüzet lokalizálták, de az oltás a szakértők számításai szerint még legalább reggelig eltart.
A védelmi minisztérium feltételezése szerint a tüzet okozó robbanás lőszerek megsemmisítése közben történt. A minisztérium sajtóosztályán hangsúlyozták: a raktárban nincsenek vegyi anyagok.

A városban hatalmas dugók keletkeztek, mivel egy hidat lezártak, de ezt a problémát a hatóságok úgy oldották meg, hogy egy közeli, még át nem adott hídra terelték a forgalmat.

A katonai egység saját tűzoltószolgálata mellett a városi tűzoltók és a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei vesznek részt az oltásban.

Oroszországban legutóbb két hónapja ütött ki tűz egy katonai raktárban: a Cseljabinszki területen lévő Karabas városban szeptember 14-én megsemmisítésre előkészített, 152 milliméteres lövedékek robbantak fel a tűzben, három ember égési sérüléseket szenvedett. A nyomozás kiderítette: a tüzet egy sorkatona okozta, aki cigarettacsikkjét a földre dobta, ahol a lövedékekből már eltávolított lőpor gyulladt meg.
Uljanovszk Moszkvától 900 kilométerre keletre, a Volga középső folyásán, a Volgai-hátságon, a Szamarai víztározó partján, a Szvijag folyó torkolatánál terül el. Mai nevét 1924-ben kapta híres szülöttéről, Vlagyimir Iljics Leninről, akinek eredeti családi neve Uljanov volt. A várost a cári időkben Szimbirszknek nevezték, s most szó van az eredeti városnév visszaállításáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva