Hírek

2009.11.10. 10:25

Sarkozy hozta hírbe, mégis szabadulnának Blairtől – Miért?

Újabban alig van hét EU-csúcs nélkül. Ezúttal csütörtökön a régről halogatott személyi döntések meghozatalára gyűlnek össze Európa vezetői, miután a cseh ratifikáció lezárultával elhárult az akadály a lisszaboni szerződés személyi kérdéseinek rendezése elől – írja a Világgazdaságban Fóris György, a BruxInfo EU-szakértője.

Világgazdaság

Ismét bebizonyosodni látszik, hogy a korai jelölés inkább eredményezi a bedobott név ellehetetlenítését, mintsem biztos célba jutását. Sokak szerint ez is magyarázza azt a csodát, hogy a közel másfél éven át folyamatosan emlegetett Tony Blairt a végén jó eséllyel az utolsó percben David Miliband váltja majd fel, igaz, egy másik poszton, de továbbra is európai szintű funkcióban.

A brit kormány jelenlegi külügyminisztere mind több informális jelzés szerint igen könnyen befutó lehet az európai külpolitika közös menedzselését célzó tisztség, a leendő külpolitikai főmegbízotti funkció betöltésére.

Ezzel több elvárásnak is megfelelnének: a kiválasztott politikus az európai szocialista frakció színeit képviselheti – hónapok óta ez az EP szocialistáinak egyik fő követelése –, miközben tekintélyes súlyú tagállam áll mögötte, ez a nemzetközi partnerek körében való elfogadtatás szempontjából lényeges. Esélyeit sokak szemében tovább erősíti, hogy általa lehetne a legelegánsabb módon végleg megszabadulni Tony Blair jelölésétől – az Európai Tanács elnöki posztjára.

Blairt eredetileg maga Nicolas Sarkozy hozta hírbe a lisszaboni szerződéssel kreált tisztség kapcsán, és talán be is jött volna a dolog, ha közben a ratifikáció elhúzódása miatt nem telik el két év, időt adva az ellenérvek felsorakoztatására.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva