Hírek

2009.11.02. 11:28

Sláger a Gina! Sokan drogoznának az iskolások közül

Az illegális drogok használatát vizsgálták a baranyai régió majd százötven iskolájában. Pécsett minden második tini veszélyeztetett lehet.

BAMA

Csaknem tízezer veszélyeztetett korban élő, nyolcadik és tizedik osztályos diákot vont be kutatásába még tavaly a régiós kábítószer-egyeztető fórum, mely után a közelmúltban elkészültek vizsgálati jelentésükkel – tájékoztatott a vizsgálat egyik vezetője, Posta János, a fórum titkára - számol be a BAMA.

Posta János kiemelte, hogy a marihuána iránt minden negyedik 16 éves pécsi diák élénken érdeklődik, és valószínűsíti a szer majdani kipróbálását.

Érzékelhető eltérés mutatkozik a 14 és a 16 évesek közt a szerhasználatról, a tizedikeseknek már személyes tapasztalataik és információik vannak a droghasználatról, a legtöbben a marihuánát próbálják ki, így ebben a korcsoportban már jelentős azok száma, akik a füvezést veszélytelennek tartják.

Miután a 16 éves diákok harmada semmi kivetnivalót nem talál a marihuána kipróbálásában, s a nyolcadikosok között is szép számmal akadnak toleráns ítéletek erről, könnyen a veszélyeztetett kategóriába kerülhet a diákok majd fele.

Jelentős problémának érzi az illegális szerekkel kapcsolatos toleráns attitűdöt, az elfogadóbb magatartást, amely szerinte valószínűsíti az alkalmi, illetve a rendszeres szerhasználatot. Az viszont bizakodással tölti el, hogy szerintük a diákok több mint fele védettnek tekinthető.

Előretört a veszélyes, könnyen túladagolható Gina

Elsősorban nagyvárosi jelenség az illegális droghasználat a fiatalok körében dr. Szemelyácz János addiktológus, a Pécsi Drogambulancia vezetője szerint. Emiatt fordulhatott elő az, hogy egy Pest megyei felmérésben részt vett 14-18 éves diákok több mint fele drogozott már. Így Baranyában is Pécsett a legmagasabb a kábítószert, elsősorban a marihuánát legalább egy alkalommal kipróbáló tinédzserek száma.

Mindemellett Szemelyácz úgy látja, nem romlott a helyzet nálunk az elmúlt években, nem csökkent tovább a legfiatalabb droghasználók, -kipróbálók átlagéletkora, jellemzően a középiskola első két évfolyamában gyújtanak rá először spanglira a tinik. Az is megfigyelhető szerinte, hogy lehetőleg legális drogokkal bódítják magukat a fiatalok, háttérbe szorultak az ópiát származékok. Még mindig sokan isznak nyugtatókra, és előretört a Gina nevű drog, amely nagyon veszélyes, könnyen túladagolható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva