Hírek

2009.11.09. 08:53

Tölgyessy: A kérdés csak az, lesz-e Fidesz-teljhatalom

A Fidesz akkora előnnyel vezet, hogy a kérdés csak az, megszerzi-e a közvélemény által is egyre inkább várt teljhatalmat, és megmarad-e a "gyűlölt" parlamentarizmus - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádiónak.

MR1-Kossuth Rádió

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz ma már akkora előnnyel vezet, hogy nem kérdés a győzelme, igazi ellenfele nincs, mert a magyar politikában ma egyszerűen nincs második párt. A kérharmad az egyéni kerületekben dől majd el, és bár a legnagyobb ellenzéki párt mind a 176 helyen valószínűleg nem nyer, 95 százalékot elhozhat.

Ezt erősíti az a tendencia is, hogy a közvélemény ma már egyre inkább elfogadja a kétharmados győzelmet, úgy látja, így szinte mindent meg lehet majd csinálni, és nagyszerű reformokat lehet elfogadni. A választók egyszerűen azt várják Orbán Viktortól, hogy új időszámítást, új rendszerváltást hoz majd - mondta az alkotmányjogász a közrádióban.

Tölgyessy biztos abban, hogy a Fidesz kétharmadával nem marad meg az ideiglenes alkotmány, hiszen Orbán Viktor szeretné világrendjét rendszerré is szervezni. Az is biztos, hogy a közhatalmat meg kell erősíteni, a kérdés csak az, hogy megmarad-e a parlamentarizmus, amit egyébként a magyar társadalom gyűlöl - mondja az alkotmányjogász. Ezt a gyűlöletet egyébként a politikusok is érzik, nem véletlen, hogy egyre-másra próbálnak is eltávolodni pártjuktól, és közvetlenül szólni a választókhoz.

Tölgyessy értékelésének további részletei, köztük a Fidesz-Jobbik-viszony elemzése itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva