Hírek

2009.11.06. 14:54

Új gyógyszer H1N1 ellen

Egy kicsi, veszteséges amerikai cég számára a felemelkedést jelentheti a Peramivir nevű készítménye. Az egyelőre klinikai kísérleti stádiumban lévő készítményből 10 ezer adagot rendelt az amerikai állam.

New York Times - Világgazdaság Online

A BioCryst Pharmaceuticalst 1986-ban alapították, de a mai napig egyetlen, a cég által készített gyógyszer sem került kereskedelmi forgalomba. A cég sorsa most lényegesen megváltozhat, mivel az által kifejlesztett Peramivir nevű készítményt a jelek szerint sikeresen alkalmazták a H1N1 súlyos eseteinél - írja a New York Times.

A szert jelenleg csak vészhelyzetben alkalmazzák, kísérleti jelleggel, de a szövetségi kormány már megrendelt 10 ezer adagot, 22,5 millió dollárért. Ez azt jelenti, hogy egy beteg kezelése 2 250 dollárba (417 ezer forint) kerül. A hír hatására a BioCryst részvényeinek árfolyama 13 százalékot emelkedett.

A Peramivir – az eddig alkalmazott Tamifluval és Relenzával ellentétben – intravénásan adható, ezért olyan, súlyos esetekben is igénybe vehető, amikor a beteg nem képes a gyógyszer bevételére. Igaz, az amerikai kormány a két másik készítményből is rendelt intravénásan adható verziót, ezért lehetséges, hogy a Peramivir gyártója kénytelen lesz engedni az eddig megszerzett jelentős profitjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva