Hírek

2009.11.11. 16:45

Uniós csúcsposztok: döntés a jövő héten

Az EU soros elnökségét betöltő Svédország miniszterelnöke, Fredrik Reinfeldt jövő csütörtökre hívta össze kollégáit azért, hogy döntsenek a lisszaboni szerződés értelmében létrejövő uniós csúcsposztok betöltéséről.

Világgazdaság Online

Az EU állandó elnöki tisztére változatlanul Herman Van Rompuy belga kormányfőt tartják a legesélyesebbnek, bár itt is új helyzetet teremthet, hogy David Miliband brit külügyminiszter visszautasította a közös külügyminiszteri posztot. A két tisztség betöltése ugyanis egyazon alkufolyamat részét képezi, amelyben kicsi és nagy, újabb és régi, északi és déli tagállamok, illetve politikai irányvonalak között kell egyensúlyt találni.

Biztosnak egyelőre csak az látszik, hogy a majdani elnök a jelenlegi vagy korábbi európai kormányfők közül kerül majd ki. Nagy-Britannia abban bízik, hogy egy alternatív jelölt melletti konszenzus híján végül mégis csak a sokáig legfőbb esélyesként nyilvántartott, majd leírtnak tekintett Tony Blair lehet a befutó. Gordon Brown brit miniszterelnök mindenesetre jelezte: országának egyedüli jelöltje Blair az uniós csúcsposztokat illetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva