Hírek

2009.12.01. 14:50

11 éve nem volt ekkora a munkanélküliség az eurózónában

Az Eurostat ma közölt adatai szerint 1998 decembere óta nem kerestek ennyien állást az eurózónában. Októberben a közös valutát használó országokban a munkanélküliség aránya elérte a 9,8 százalékot.

AFP - Világgazdaság Online

A gazdasági régióban az előző hónapban összesen 15,567 millióan kerestek állást, a munkanélküliségi arány 9,8 százalékra rúgott – idézi az AFP az Eurostat adatait. Az Európai Unió 27 tagországában legalább 22,51 millió állástalan él, 258 ezerrel több, mint szeptemberben. Az eurózónában a múlt hónaphoz képest 134 ezerrel többen keresnek munkát.

A közös fizetőeszközt használó országokban 1998 decembere óta nem volt ilyen magas a munkanélküliség és az IHS Global Insight vezető elemzője szerint a helyzet tovább romlik. Howard Archer úgy látja, az állástalanok száma a továbbiakba is jelentősen emelkedik majd, ez pedig közép- és hosszú távon is visszaveti a gazdasági növekedést.

Ezzel párhuzamosan lassabban növekednek a bérek és így visszafogott marad a fogyasztás. Az IHS Global Insight szakértője ezért úgy gondolja, az Európai Központi Banknak csak fokozatosan szabad visszavonnia a likviditást növeli intézkedéseket, a kamatlábakat pedig a 2010-es évben is egy ideig alacsony kell tartania.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke november 20-án ismét megerősítette, amit korábban csak sugalmazott, miszerint a szervezet a jövő évben fokozatosan visszavonja az extrém likviditást a piacról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva