Hírek

2009.12.02. 14:01

160 embert küld el az MTV

Újabb válságkezelő lépésekről döntött a Magyar Televízió menedzsmentje, mert a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól. Hamarosan csoportos létszámleépítés lesz, és a jelenlegi formájában a Kollektív Szerződés sem maradhat hatályban.

Világgazdaság Online

Miután az Országgyűlés többsége megszavazta, hogy az MTV jövőre ne kapjon 9,4 milliárd forint költségvetési céltámogatást, a 33 éve működő regionális stúdiók felszámolására kényszerül a Magyar Televízió. Erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök értesítette a vidéki műsorkészítők munkáját felügyelő hírigazgató-helyettest. Azt kérte tőle, hogy kezdje meg a stúdiók megszüntetéséhez vezető előkészítő munkát. 

A stúdiók bezárása elbocsájtásokkal is jár. Az ügyvezető alelnök ezért írásban tájékoztatta a miskolci, a pécsi és a szegedi regionális munkaügyi központokat az MTV csoportos létszámcsökkentési tervéről. Várhatóan 160 munkatárs munkaviszonya szűnik meg.

„A Magyar Televízió vezetői hamarosan megkezdik az egyeztető megbeszéléseket a csoportos létszámcsökkentés előkészítéséről az Üzemi Tanács képviselővel” – közölte Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás igazgató. Hozzátette: a leépítést szükségessé teszi, hogy a vállalati kiadásokat, köztük a személyi jellegű ráfordításokat a jóval kisebb költségvetési bevételhez kell igazítani.

A Magyar Televízió önhibáján kívül súlyossá vált finanszírozási helyzete miatt lehetetlenné válik az is, hogy az eddigi formában maradjon fenn a dolgozói jóléti juttatások rendszere. Az ügyvezető alelnök ezért írásban azt közölte a három reprezentatív tévés szakszervezet vezetőivel, hogy a Kollektív Szerződés részleges felmondására kényszerül a munkáltató. Képviselőikkel hamarosan egyeztető megbeszélések kezdődnek. Ezek végeredménye az lehet, hogy bizonyos jövedelem felett megszűnnek az úgynevezett választható béren kívüli juttatások.

A Magyar Televízió vezetői konstruktív tárgyalásokat szeretnének a létszám- és a jóléti juttatások csökkentéséről kezdődő megbeszéléseken. A humenerőforrás igazgató hangsúlyozta, „fontos számunkra a munkahelyek és a munkabérek védelme. Szem előtt tartjuk mind a vállalat, mind az elbocsátandók érdekeit. A megoldások keresése, a kompromisszumok megtalálása közös feladatunk az Üzemi Tanáccsal.”

Medveczky Balázs ügyvezető alelnök hozzátette, „végtelenül fájdalmas számunkra a több mint három évtizede működő regionális hálózat felszámolása. Vidéki munkatársaink sokat tettek az MTV-ért, de a példátlan költségvetési megszorítás elkerülhetetlenné teszi ezt a lépést.”
A rendkívüli megszorító intézkedések, amelyeket az MTV  összköltségvetésének 35, a személyi jellegű ráfordításainak megfelelő összegű  elvonás, vagyis a szabadon felhasználható költségevetési forrásainak 50 százalékos elvonása kényszerít ki, a megmaradó munkahelyek védelmét és az adásbiztonság megőrzését szolgálják. Az egyeztető tárgyalások eredményéről a munkatársakat és a sajtót is tájékoztatja a Magyar Televízió.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva