Hírek

2009.12.07. 11:42

A bércár lecsap, öt menedzser nem dolgozik kevesebbért az AIG-nál

Az American International Group (AIG) öt magas beosztású alkalmazottja közölte, hogy az év végével távozik a cégtől, ha az Obama-kormány által kinevezett bércár jelentősen csökkenti fizetését.

Reuters - Világgazdaság Online

A The Wall Street Journal értesülései szerint az öt menedzser december elsején írásban jelezte, hogy kész elhagyni a vállalatot, hat túlzottan megnyirbálják bérét. A Reuters által idézett lapértesülés szerint közülük ketten meggondolták magukat a hétvégén.

A 180 milliárd dolláros állami támogatással megmentett AIG egy ideje harcol az Obama-kabinet által kinevezett bércárral. Kenneth Feinberg megkurtította a 25 legjobban fizetett alkalmazott juttatásait és arra készül, hogy így tesz a sorban következő 75 dolgozó esetében is.

Az ügy kapcsán még az AIG-vezér Robert Benmosche is távozással fenyegetőzött, mivel nincs elég befolyása a menedzserek fizetését illetően. Feinberg főként a pénzügyi divízió vezetőinek fizetését szeretné csökkenteni, mivel ebben a részlegben közfelháborodást keltő, magas összegeket fizettek ki korábban.

A gazdasági válság kitörése után az amerikai állam 182,5 milliárd dollárért 80 százalékos részesedést vállalat az óriásbiztosítóból. E hónaptól kezdve a cég vezetőinek fizetése és prémiumai átlagosan felére csökkennek. A huszonöt csúcsvezető bére legfeljebb 500 ezer dollár (87 millió forint) lehet, a bónuszokat 25 ezer dollárban (4,5 millió forint) maximálták. A gondokkal küzdő vállalatokat aggodalommal töltötte el a bérkorlátozás, amely szerintük "agyelszívást" indíthat el, vagyis a legtehetségesebb szakértők olyan cégekhez pártolhatnak, amelyek nem alkalmaznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva