Hírek

2009.12.08. 12:04

A magyar antilop lehagyja a régiós csordát

Újra Magyarország kerülhet a befektetők célkeresztjébe: most megint jó tanulók leszünk. Bár időlegesen megakasztotta a forint erősödését a román lej mélyrepülése, de tartós gyengülésre nem számítanak az elemzők, sőt a legújabb nemzetközi előrejelzések szerint Magyarország új kedvencként jöhet ki a gazdasági válságból.

Világgazdaság Online

A hét elején is két heti csúcs közelében járt a hazai deviza, amely 268 forintos határig kapaszkodott az euróval szemben, délután viszont visszagyengült a 269-270 forint közötti régióba.

Az elmúlt öt napban folyamatosan tudott hajrázni a magyar pénznem, ráadásul a térség fizetőeszközeihez képest jelentősebb volt a nyeresége. A hétfői megtorpanást az egész kelet-közép európai feltörekvő térségben megérezték a piacok, miután a román elnökválasztás bizonytalansági érzést keltett az országban működő befektetőkben.

A piac inkább a szociáldemokrata Geoana megválasztását látta volna szívesen. A december 3-i első fordulót követően, ahogy megnőtt az ellenzéki jelölt esélye, úgy kapaszkodott a román fizetőeszköz is két havi csúcsra. Tegnap viszont eldőlni látszott: a jelenlegi elnök Traian Basescu megtarthatja a posztot, amit a piaci szereplők úgy értékeltek: továbbra sem látszik, hogyan kerülhetne ki Románia a kormány válságot követően kialakult politikai holtpontról.

A megegyezés egyre sürgetőbb, ugyanis a Nemzetközi Valutaalap az új kormány beiktatásáig felfüggesztette a 20 milliárd eurós gyorssegély folyósítását. A lej több mint egy százalékot zuhant tegnap 4,26-os szint közelébe az euróval szemben, ami magával rántott más fizetőeszközt is, így a forint árfolyama is megérezte.

A térség pénzeinek visszakorrigálásában vezető szerepet játszott a cseh korona is, amely szintén közel 1 százalékot gyengült 25,80-as szint fölé a közös pénzzel szemben, miután az export vezérelt gazdaság októberi kivitele a vártnál nagyobb mértékben csökkent.

A hazai kilátásokkal kapcsolatban viszont több optimista előrejelzés is napvilágot látott a hétvégén. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői pénteken felülsúlyozták az egész kelet-közép európai térséget, mondván ezekben az országokban a legerősebb a konvergencia potenciál. Különösen Magyarországról nyilatkoztak a szakértők optimistán: a költségvetési helyzet radikális javulása miatt még alulértékelt Magyarország, amely pozitív meglepetések tartogathat – indokoltak a BoA/ML-nél. Az elemzők úgy látják: akár 2011-ben beléphetünk az euró csatlakozás előszobájaként számon tartott ERM-II árfolyamrendszerbe, és leghamarabb 2014-ben Magyarország lehet a térségben a következő állam, amely bevezeti a közös fizetőeszközt.

Derűs képet festett a hétvégén a Societe Generale (SG) is, londoni elemzői központjuk szerint a forint folytatni fogja az erősödést és rövid távon újra visszakerülhet havi csúcsára a 265-ös szintre a deviza árfolyama – mondta Murat Toprak, az SG londoni szakértője. Itt utoljára egyébként november 17-én járt az árfolyam, és ez a több hónapos technikai szint alsó határa is. A forint alig érezte meg a tegnapi feltörekvő piaci „szellőt”, 0,2 százalékot korrigált, míg a lengyel zloty is ennél jelentősebben gyengült, 0,3 százalékkal 4,074-es szintre.

Bár tegnap nem mindenki értékelte ilyen pozitívan a magyar gazdaság kilátásait, a Fitch Ratings közölte: fenntartja a hosszú távú magyar adósságon a BBB negatív kilátású besorolás. Az indoklás szerint: bár a kormány jelentős fiskális megszorítást hajtott végre, a magas adósságráta és a külső eladósodottság miatt a magyar gazdaság továbbra is jelentősen kitett a nemzetközi sokkoknak. Így is befektetésre ajánlott kategóriában maradt a magyar hosszúlejáratú devizaadóssága a Fitch-nél. Az S&P-nél BBB-, míg a Moody’s-nál: Baa1 a magyar besorolás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva