Hírek

2009.12.16. 09:48

A mainál fontosabb esemény az idén már nem lesz

Megint a Fed-ülés a kiemelt esemény! Talán nem fogalmazunk túl merészen, ha a mai Fed-ülést a piacok szempontjából a legfontosabb eseménynek tituláljuk, persze ami az év hátralévő részét illeti – írja a Cashline.

Cashline

Azt természetesen senki sem várja, hogy a Fed kamatot emeljen, de a döntés szövegezését, a rejtett, dollárral szembeni attitűd morzsákat figyeli majd a piac.

A korábbi döntéseknél mindig jelen volt az alacsony kamatok szinten tartása „meghosszabbított ideig (an extended period)” mint szakzsargon, ami ha kikerülne, komoly aggodalmakat válthatna ki, és erősíthetné a korábbi kamatemelési félelmeket.

Ezt nem tartjuk valószínűnek: Bernanke és csapata olyan készséggel fekszik le a pénzügyi monopóliumok kurtizán-beütéső szirénhangjának és üzemeltetik a világ legnagyobb pénznyomdáját, hogy ennek a hangját a bérci tetőn is hallani, nem véletlenül van a BUX is húsz ezer felett. (Ha mégis kikerülne, akkor ez arra utalna, hogy a nagyok átmenetileg zárták pozícióikat.

Tehát óriási meglepetés nem várható, valószínűleg a jelzálogeszközök visszavásárlási programja folytatódik (csak az állampapír visszavásárlás fut ki), és a dollárról is megjegyezhetik, hogy nem zavarja őket, sem az inflációt, ami viszont burkolt gyengítő szándék lenne.

A kínaiak meg görcsölhetnek tovább, már amennyire olyan izgulós típusok. Mindenesetre a Fed érdekes monetáris politikát folytat: érdekes, hogy ez egy politika. De Woody Allennél maradva, a rendező állítólag új filmet forgat: „Nyomd a pénzt és fuss!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva