Hírek

2009.12.29. 15:23

A szabályozás nem drágítja meg a hiteleket

A Bankszövetség elnöke szerint nem lesznek drágábbak a hitelek, sőt, a csökkenő alapkamatot a hitelkamatok is követik majd. A hétfői kormányrendelet értelmében szigorúbb feltételekkel adnak hiteleket a bankok. Erdei Tamás kiemelte: most egyébként is visszafogott a piac.

MR1 - Kossuth Rádió

A Bankszövetség elnöke szerint nem lesznek drágábbak a hitelek, sőt, mivel folyamatosan csökken a jegybanki alapkamat, ezt a hitelkamatok is követik. A hétfői kormányrendelet értelmében szigorúbb feltételekkel adnak hiteleket a bankok, elsősorban a hitelkérők jövedelmét vizsgálják, vagyis azt, hogy tudják-e fizetni a törlesztő részleteket.

A Bankszövetség elnöke szerint megszorításokat jelent a bankok számára a hitelezés szigorításáról szóló kormányrendelet. Erdei Tamás az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozva ugyanakkor elismerte: elfogadható kompromisszum született, hiszen a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem lesz központilag meghatározott jövedelemkorlát az ügyfelek esetében, mindezt a bankok belső szabályozására bízzák.

Az új rendelet a Bankszövetség elnöke szerint csökkenteni fogja a hitelezési aktivitást, de jelenleg egyébként is visszafogott a piac. Erdei Tamás a kormányrendeletről szólva kiemelte: mostantól az adósok jövedelemtermelő képességét kell elsősorban vizsgálni. „Azaz, nem elegendő, ha valaki egy jó értékű ingatlannal rendelkezik, a banknak oda kell figyelnie, hogy az ügyfél havi bevételei megfelelő fedezetet nyújtanak-e a hitel visszafizetésére. Alapvetően a havi jövedelem lesz a központi elbírálási szempont” – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva