Hírek

2009.12.04. 09:19

A történelem legnagyobb piramisjátéka folyik tovább

Az amerikai kereskedés utolsó 40 percében csak megérkeztek az eladók, vagy fogalmazzunk úgy, hogy nem jött újabb réteg vevő, kivárnak a mai foglalkoztatási adatra – írja a Cashline.

Cashline

Úgy, hogy november nem a tipikus leépítési időszak, így is 130 ezer munkahely szűnhetett meg a kormányzati és magánszektorban dacára a stimulusoknak. 22. hónapja tart töretlenül a munkaerőpiac zsugorodása, miközben a likviditás szétveti a piacokat és már senki nem emlékszik arra, hogy mi volt a nagy befektetési házak mézesmadzag szövege 2009 tavaszán, nyarán: őszre a munkanélküliség tetőzését várták, a munkaerőpiac javulását és a fogyasztás jelentős bővülését.

Nos ezekből egyik sem jött össze, a munkanélküliségi ráta jóval 10 százalék fölött lehetett novemberben, a foglalkoztatás tovább romlik, míg a fogyasztás az adókedvezményekkel, programokkal, tokkal-vonóval is alig-alig mozdult meg. A Fehér Ház tegnap egy szűkszavú kommentárban közölte, hogy a mai munkanélküliségi ráta kapcsán vannak arra utaló jelek, hogy tovább emelkedhet ez az érték. A piaci konszenzus 10,2 százalékon áll, amely megegyezik az októberi mutatóval. De a történelem legnagyobb piramisjátéka folyik tovább, egyre nagyobb kockázatokkal, egyre vaskosabb kérdőjelekkel.


Valami hasonló épülhet a Bank of Americánál is, a bankcsoport ugyanis tegnap piaczárás után jelentette be, hogy 15 dolláron értékesített mintegy 1.29 milliárd darab új részvényt. A befolyó összegből a szerdai híreknek megfelelően a TARP-programban felvett hitelét törleszti majd  kormányzat felé. A 15 dolláros ár a hivatalos záróár alatt körülbelül 5 százalékkal van, amely még mindig jól jelzi a hangulatot a piacokon.

A tőkeemeléssel ugyanis hiába szabadulnak meg az állami béklyótól, mivel az nem csak saját forrásokból történik, ezért a meglévő részvényeseket is kellemetlenül érinti a momentum, mivel 15 százalékkal nő a részvényszám és ezzel párhuzamosan 13 százalékkal esik az egy részvényre jutó eredmény (az elektronikus kereskedésben 15,47-ig esett az árfolyam a 15,75 dolláros hivatalos záróértékről). Természetesen ezen indikátorokat rendre felülírja a növekedési kilátások javulásába vetett hit, ennek fényében már nem is olyan meglepő a piaci reakció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva