Hírek

2009.12.17. 10:52

Adóváltozások, 2010 – Minden, amit tudni érdemes

Az ördög a részletekben rejlik – ha valamire, a 2010. január 1-jén hatályba lépő adómódosításokra biztosan igaz ez a mondás. Több, első ránézésre lényegtelennek tűnő módosítás ugyanis komoly változásokat okozhat a vállalkozások működésében.

Világgazdaság

A jelentősebb, adókulcsokat érintő átalakításokat talán már említeni is felesleges, az utóbbi hónapokban számtalanszor esett szó ezekről (lásd felsorolásunkat). Az adócsomag egyik elemét azonban mindenképpen érdemes kiemelni: a vállalkozások jövőre már a tevékenységre jellemző kereset alapján kötelesek befizetni a tb-járulékokat. Ez utóbbi rendelkezés körül egyelőre sok a bizonytalanság; hogy egészen pontosan mit kell érteni az új járulékalapon, minden bizonnyal az első néhány hónap jogalkalmazása során válhat világossá.

A cégek életére hatással lesz az áfaszabályozás változása is. Az idén ugyanis év végéig ott kell befizetni ezt az adót – hivatalosan mondva: az minősül teljesítési helynek –, ahol a terméket értékesítő vagy szolgáltatást nyújtó telephelye van. 2010-től azonban a teljesítési hely már a megrendelő telephelye szerinti állam lesz. Egyes szolgáltatások esetében – ilyen többek között a fuvarozás vagy a vendéglátás – külön szabályok lépnek életbe, miközben egyszerűbbé válik az áfa-viszszatérítés igénylése.

A társasági adóban sokakat érintő szigorítás lehet, hogy már azok a cégek is kapcsolt vállalkozásnak minősülnek, amelyek között csak a tulajdonosok közeli hozzátartozói viszonya miatt áll fenn kapcsolat. Változás az is, hogy ha egy cég jegyzett tőkéjéhez való hozzájárulást a tag apport formájában teljesíti, akkor 2010-től már az alapításkor is figyelembe kell venni a szokásos piaci árral kapcsolatos rendelkezéseket, legalábbis akkor, ha e hozzájárulásával a tag többségi tulajdonossá válik.

Ez év végéig ez a szabály csak a működő társaságokra és a már eleve többségi befolyással rendelkező tagokra vonatkozott. Könnyítés azonban, hogy a kapcsolt vállalkozások közötti ár dokumentálására bármilyen idegen nyelven sor kerülhet, évi 50 millió forint alatti ügyletek esetében pedig egyszerűsített dokumentáció készíthető.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva