Hírek

2009.12.06. 09:37

Aki értékpapírba fektetett, az jól járt az elmúlt héten

Emelkedtek a részvényárak az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 959 ponttal, 4,73 százalékkal nőtt, 21.226 ponton zárt pénteken.

MTI Eco

Hamar túltették magukat a piacok a "dubaji válságon". A héten már szinte nyoma sem volt az előző heti sokknak, amit az váltott ki, hogy a közel-keleti emirátus legnagyobb állami vállalata, a Dubai World haladékot kért adóssága rendezésére.

A budapesti részvénypiacon nem volt túl nagy aktivitás a héten, a forgalom alacsony maradt, és nem volt meghatározó trend. Az árakat jobbára a héten megjelent amerikai makrogazdasági adatok mozgatták, de úgy tűnt, hogy a rosszabb, vagy kevésbé jó híreknek ellenáll a piac, és a vételi kedv szinte töretlen.

További piaci adatokért kattintson ide!

A piaci szakértők eközben fenntartásokkal kezelik az emelkedést, amit nem támasztanak alá sem a gazdasági adatok, sem a vállalati teljesítmények. Szerintük a piacok túlfűtöttek, és továbbra is visszaesést vetítenek előre, ám nem valószínű, hogy erre az év még hátralévő részében kerülne sor.

A hetet mindegyik vezető részvény nyereséggel zárta.

Legtöbbet az OTP emelkedett, a bankpapír árfolyama 6,47 százalékkal 5.660 forintra nőtt.

A Mol részvények 4,79 százalékkal drágultak, 16.295 forinton zárták a hetet.

A Magyar Telekom 0,55 százalékkal 730 forintra erősödött.

A Richter árfolyama 5,54 százalékkal 42.900 forintra emelkedett.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama egy hét alatt 2,95 százalékkal 19.200 forintra nőtt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 58 ponttal, 3,01 százalékkal emelkedett, 1.999 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma a héten 84 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 99,8 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom 72 százalékát az OTP részvények adásvétele adta, a Mol csaknem 10 százalékkal, a Richter 9 százalékkal, a Magyar Telekom pedig több mint 5 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva