Hírek

2009.12.29. 15:48

Az adóparadicsomok kora lejárt

Az adóamnesztia keretében 95 milliárd euró folyt be az olasz gazdaságba. Róma szerint mostanra véget ért az adóparadicsomok kora, mivel nem éri meg offshore számlákra rejteni a vagyont.

BBC News - Világgazdaság Online

Az olasz pénzügyminisztérium közlése szerint a külföldre menekített pénzek 98 százalékát húzták vissza az országba az adóamnesztia segítségével. Az áprilisig tartó akció keretében eddig 95 milliárd euró talált vissza Olaszországba, jóval több, mint amennyire a Berlusconi-kormány előzetesen számított – tudósít a BBC.

A minisztérium mai közleménye úgy fogalmaz: az adóparadicsomok kora lejárt. Nem éri meg kimenekíteni a pénzeket az országból, mivel túl kockázatos és nem biztosít elegendő gazdasági előnyt.

Az adóelkerülés ellen indított harc egyébként feszültséget keltett Olaszország és Svájc között, mivel Róma azzal vádolta a banki diszkréciójáról híres Svájcot, hogy nem hajlandó megfelelően együttműködni. Svájc pedig magyarázatot követelt azzal kapcsolatban, miért rohanták le a rendőrök és adóellenőrök az Olaszországban található svájci bankfiókokat.

Az amnesztia segített az olasz bankrendszernek, mivel az országba visszaáramló pénzek negy része a hazai kis és közepes méretű pénzintézetekbe került. Az olasz kormány 5 milliárd eurót profitál az akcióból, az összeget a gazdaság élénkítésére fordítják majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva