Hírek

2009.12.14. 11:14

Az Apple visszavág a Nokiának

Új fejlemény az Apple-Nokia viszályban – Ezúttal az Apple vádolja a Nokiát azzal, hogy versenyellenes gyakorlatot követ és megszegte a szabadalmakra vonatkozó jogszabályokat.

Reuters - Világgazdaság Online

Ezzel eszkalálódott az a jogi vita, amelyet az okos telefonok piacán a részesedésük növelésért folytatnak egymással a két cég - tudósít a Reuters. Elemzők szerint a viszály, amelyben évente sok százmillió dollár összegű licencdíj sorsa forog kockán - a hatalmi egyensúly eltolódását tükrözi a mobilipar területén.

Az iPhone és iPod készülékeket gyártó Apple legfőbb riválisának októberben benyújtott keresetére reagált. Ebben a Nokia azzal vádolta meg az Apple-t, hogy megsértette a Nokia tíz technológiai szabadalmát. A viszontkereset most felizzítja a harcot a világ első számú mobiltelefon-gyártója és a területen relatíve újoncnak számító Apple között. Az Apple 2007 közepén kezdett ebben a szegmensben tevékenykedni és az előző negyedéven túlszárnyalta a Nokiát, azzal, hogy elnyerte a legmagasabb üzemi eredményt elérő mobilgyártó címet.

Amióta a Motorola hasonlót támadást indított ellene 1989-ben, a Nokia az iparág egyik legnagyobb szabadalmi portfólióját építette ki, csak az Ericsson és a Qualcomm rendelkezik hasonló mennyiségű szabadalommal. Eddig mintegy negyven cég között szabadalmi megállapodást a finn óriással, köztük szinte az összes készülékgyártóval, kivéve az Apple-t.

Az iPhone gyártója szerint a Nokia versenyellenesen viselkedik és nem hajlandó tisztességes áron a cég rendelkezésére bocsátani a licenszeket. A Nokia tehát tíz szabadalom megsértésével vádolja az Apple-t, az Apple pedig tizenhárom szabadalom megsértésével vádolja a Nokiát. Elemzők szerint a két vállalat vitája évekig húzódhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva