Hírek

2009.12.21. 15:00

Bedobja a törölközőt a Shell

A Shell tíz, a tulajdonában lévő olajmezőt értékesít Nigériában. A 4 milliárd dollár összértékű területet a sorozatos terrortámadások miatt kénytelen eladni az olajtársaság.

The Wall Street Journal - Világgazdaság Online

A The Wall Street Journal értesülései szerint az eladásra váró, 4-5 milliárd dollár értékű olajmezőkön található bizonyított készlet eléri a 100 millió hordót. Egy a lapnak nyilatkozó illetékes úgy fogalmazott: a Shell bedobja a törölközőt Nigériában, hogy erejét a partmenti mezőkre koncentrálhassa.

Nigéria rendelkezik Afrikában a legnagyobb olaj- és természetes gázkészletekkel. Ugyanakkor az országban militáns csoportok rendszeresen megtámadják az olajvezetékeket, ezzel 2006 óta több százmillió dolláros kárt okoztak a Shellnek. Ráadásul az angol-holland társaságnak nem csak a terroristákkal kell harcolnia – a helyiek a támadások miatt bekövetkező olajszennyezések miatt is a céget a hibáztatják.

A nigériai olajminisztérium egyik illetékese megerősítette az eladási szándékot, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a Shell teljesen kivonul-e az országból, illetve hogy az üzlet hogyan érinti majd a Nigériával közös vállalatát. A nigériai állammal közösen birtokolt Shell Petroleum Development a múlt évben naponta 850 ezer hordó olajat termelt ki, messze alulmúlva ezzel a mező napi 1 milliós kapacitását. Az viszont az informátorok szerint valószínűsítheti, hogy a kivonulás nem befolyásolja majd a Shell gázexportját, amelyet a Nigeria Liquefied Natural Gas Ltd.-n keresztül bonyolít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva