Hírek

2009.12.22. 00:32

Cristiano Ronaldo nyerte az első Puskás Ferenc-díjat

Első alkalommal a portugál Cristiano Ronaldo nyerte az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi éves gáláján adtak át hétfőn.

(MTI)

A Real Madrid aranylabdás futballistája 2009. április 15-én - még a Manchester United színeiben -, az FC Porto elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóján átvett egy labdát a felezővonalnál, majd egy igazítás után több mint 30 méterről, hatalmas erővel lőtt a  kapu jobb oldalába.


    
A díjra a FIFA honlapján lehetett szavazni, sajtóértesülések szerint több mint ötmillióan adták le voksukat. Az elismerést Puskás  Ferencné, illetve a libériai George Weah, az AC Milan korábbi aranylabdása adta át.
    
A zürichi Kongresszusi Központban a labdarúgás  Oscar-díjátadásaként számon tartott, impozáns körülmények között rendezett gálát Joseph Blatter FIFA-elnök nyitotta meg. Köszöntőjéből kiderült, hogy az estének két fontos üzenete van: ez  az este a játékosoké, a modernkor gladiátoraié, akik hétről hétre  milliókat ejtenek ámulatba, illetve a futball nemcsak egy sportág, hanem a társadalom és a kultúra meghatározó része, amely fontos szerepet játszik a felnövekvő nemzedék nevelésében.
    
"Hiszek abban, hogy a labdarúgás segít jobbá tenni a világot" - mondta a svájci sportdiplomata. "Éppen ezért nagy örömmel jelenthetem be azt a díjat, melyet idén először adunk át. Az év legszebb góljáért járó elismerés Puskás Ferenc nevét viseli, aki ugyan elment közülünk, de mégis mindenki ismeri, mert klasszis  tudása és számos gólja mellett az ő személyisége, embersége példát mutat a fiatalságnak".
    
Blatter külön köszöntötte az Aranycsapat három éve elhunyt legendás futballistájának özvegyét, továbbá Bajnai Gordon  miniszterelnököt.
    
A gála során elsőként a Puskás-díjat adták át. Az emelvényre Puskás özvegye és a libériai George Weah, az egyetlen afrikai  aranylabdás karon fogva érkezett. Utóbbi kifejezte örömét, hogy ő  adhatja át az első Puskás-díjat, míg Puskás Ferencné, aki saját  bevallása szerint először és utoljára vállalt szerepet a ceremónián, köszönetet mondott a díj létrehozásáért.
    
A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz jelölt szépségdíjas találatát egyenként levetítették a közönségnek, amely leginkább a Bajnai Gordon által is "támogatott" Grafite-találatnál morajlott fel. A győztes azonban a szurkolók szavazatai alapján  Cristiano Ronaldo lett, aki a 30 méteres bombát még tavasszal a Manchester United színeiben mutatta be. A díjat Puskás Ferencné  nyújtotta át a Real Madrid sztárjának.
   
"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én vehettem át első ízben ezt az elismerést" - mondta Ronaldo, aki tagja az év játékosa-címre jelölt öt játékosnak is.
    
Ezt követően a hivatásos labdarúgók (FIFPro) szavazatai alapján kihirdették az év csapatát: Casillas - Terry, Vidic, Evra, Daniel Alves - Xavi, Iniesta, Gerrard - Cristiano Ronaldo, Torres. Mind a 11 játékos jelen volt a névsor kihirdetésén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva