Hírek

2009.12.01. 14:29

Egyelőre nem lép hatályba a banki magatartási kódex

Egyelőre mégsem lép életbe a banki magatartási kódex, mert a parlament még nem fogadta el az erről szóló módosítást.

MR1-Kossuth Rádió

Bár a szabályozás a tervek szerint ma lépett volna hatályba, a Ház várhatóan majd csak két hét múlva adja rá áldását. A pénzintézetek ugyanakkor azt ígérik, hogy önkéntesen is betartják a dokumentumban foglaltakat.

Bár a Bankszövetség álláspontja szerint az etikai kódex elfogadásáig már nem kezdeményeznek egyoldalúan kedvezőtlen szerződésmódosítást, az árfolyam és kezelési költség változása, illetve a kamatkockázat miatti változtatások kívül esnek a moratóriumon. És erről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is tud. Binder István szóvivő az MR1-Kossuth Rádióban elmondta, abban az esetben változtathat a kondíciókon egy bank, ha ezek a kondícióváltozások a miniszterelnökkel kötött banki szerződést megelőzően születtek. Ezen túlmenően egyébként az árfolyamváltozás folyamatosan érvényesül - tette hozzá.

Bár a Felügyelet kirívó esetben akár kétmilliárd forintos büntetést is kiszabhatna az ügyfelet károsító visszaéléseknél, erre várhatóan nem lesz példa, hiszen eleve vannak kivételek. Az ügyfél tehát továbbra is találkozhat egyoldalú szerződésmódosítással, mint ahogy - késedelmes hiteltörlesztés vagy nem fizetés esetén - valószínűleg nincs védve a kilakoltatástól sem.

Országosan tíz, tizenkétezerre tehető azoknak a lakáshiteleseknek a száma, akik már hónap óta nem tudnak törleszteni, így bármikor utcára kerülhetnek. Múlt héten Monoron lakoltattak ki egy 65 éves nőt, ő azóta a családjához került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva