Hírek

2009.12.21. 16:16

Feltámadhat halottaiból a Saab

A svéd kormány illetékesei és a szakszervezetek ma rendkívüli tárgyalásra ültek össze, hogy megvitassák a Saab sorsával kapcsolatos kéréseket. Az ülésre pár órával azután kerül sor, hogy a holland Spyker megújította a svéd márkára tett vételi ajánlatát.

AFP - Világgazdaság Online

A Saab története látszólag véget ért, amikor a General Motors múlt pénteken bejelentette: megszakította a márka eladásáról szóló tárgyalásokat és leállítja az autógyár működését. A Spyker azonban nemrég közölte, hogy új ajánlatot tette a legendás autógyárra - tudósít az AFP.

Eközben a svéd állam is megmozdult: Maud Olofsson vállalkozási miniszter mai rádiónyilatkozata szerint a kabinetnek mindent meg kell tennie a Saab megmentése érdekében. A bejelentésre néhány órával a rendkívüli találkozó előtt kerül sor, amelynek keretében a kormányzat és a szakszervezetek képviselői találkoznak. A svéd média információi szerint a GM képviselői nem vesznek részt az ülésen.

Ez az első alkalom, hogy a svéd kormány lépéseket tesz a Saab megmentésére. Az autógyár csődvédelmét követően a svéd állam leszögezte, hogy nem nyújt hitelt a vállalatnak.

A Spyker új ajánlata ma este tizenegy órakor jár. A holland cég részvényeinek árfolyama a bejelentés hatására erőteljesen emelkedtek.

A Saab Automobile AB februárban csődvédelmet kért, és arra kényszerült, hogy leállítsa a trollhattani gyár termelését. Áprilisban a svéd cég még azt közölte, hogy húsz vállalat érdeklődik a márka iránt. A csődbírósághoz beadott dokumentumokban az állt, hogy a Saab 2010-ben pozitív cash flow-t remél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva