Hírek

2009.12.11. 10:40

Fizethetnek a bankárok

Brit mintára Franciaország is egyszeri különadót vezet be a 27 ezer eurónál nagyobb bankárbónuszokra – jelezték párizsi kormánytisztviselők.

Világgazdaság

Az adó mértékéről még nincs döntés, de megfigyelők szerint nem lenne meglepő, ha azt is a brit példát követve, 50 százalékban állapítanák meg.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Gordon Brown brit államfő a The Wall Street Journal mai számában megjelent közös cikkükben a világ többi országát is hasonló adó bevezetésére hívták fel.

Az idei bónuszokat ugyanis részben annak köszönhetően lehet kifizetni, hogy a kormányok mentőövet dobtak a bankrendszernek – érvel a két vezető. „Egyszerűen nem elfogadható az adófizetők számára, hogy nagy válság idején ők fizessék a veszteségeket, fellendülés idején viszont a pénzintézetek részvényesei és alkalmazottai élvezzék a hasznokat” – olvasható a közösen írt cikkben.

Angela Merkel német kancellár máris üdvözölte az egyszeri különadó ötletét, és ő is azt hangoztatta, hogy a bankároknak is viselniük kell a válság terheit.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva