Hírek

2009.12.15. 15:31

Görög ígéretek - Szkeptikusak az elemzők

Az AFP által megkérdezett elemző úgy látja: a görög miniszterelnök által ma bejelentett takarékossági intézkedések nem jelentenek elegendő biztosítékot. A görög média is kétkedve fogadta George Papandreou ígéreteit.

AFP - Világgazdaság Online

A Görögországgal kapcsolatos félelmek és az ország eladósodottsága nem csökken a közeljövőben – mondta az AFP-nek a Capital Economics elemzője. Jonathan Loynes úgy látja, a miniszterelnök által ma bejelentett intézkedések nem elég szigorúak ahhoz, hogy csökkentsék az eurózóna félelmeit.

A Goldman Sachs európai elemzője szerint a beszéd jó irányba mutatott, de kevés részletet közölt, ezért legalább hat hetet kell várni, amíg meg lehet ítélni a terveket.

A görög lapok szintén szkeptikusan reagáltak Papandreou ígéreteire. A balközép Kathimerini szerint a szocialista kormányfő bejelentése a kormány programjának megismétlése és nem biztos, hogy az intézkedések megvalósulnak. A baloldali Eleftherotypia pedig úgy fogalmazott: a görögök kevésbé hazaszeretőek, ha a pénztárcájukról van szó, ezért meg kell várni, amíg bezárják a költségvetési kiskapukat.

George Papandreou ma bejelentette: 90 százalékos adót vetnek ki a bankok vezető dolgozóinak bónuszaira. Tíz százalékkal csökkentik a társadalombiztosítási- és a kormányzati kiadásokat. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a költségvetési hiányt a jelenlegi 12-ről 3 százalékra faragják le 2013-ra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva