Hírek

2009.12.05. 10:35

H1N1 körkép: tizenkilenc áldozat, megnövekedett oltási igény

Tizenkilencre emelkedett az új influenzavírus szövődményeiben elhunytak száma; két magzatot sem tudtak megmenteni; több kórházban influenzarészleget jelöltek ki.

NOL

Falus Ferenc országos tiszti főorvos pénteken figyelmeztetett: ha a betegen influenzaszerű tüneteket észlel az orvos, a páciens lázas, nehéz légzése van, akkor azonnal meg kell kezdeni az antivirális kezelést. Ami azt jelenti, hogy az orvos felírja receptre a készítményt, amit a patikában kiadnak. Hozzátette: így kell eljárni a kismamák esetében is. Ha a várandós belázasodik, hat órán belül, de nem 48 óránál később el kell kezdeni a vírusellenes gyógyszeres kezelést - írta a Népszabadság Online.

Arra a kérdésre, hogy érkezett-e bejelentés olyan háziorvosról, aki nem hajlandó az oltást beadni, úgy fogalmazott, "erről csak legendák vannak", konkrét bejelentés az ÁNTSZ-hez nem érkezett.

A főorvos beszámolt arról is, hogy szombaton négy oltóhely lesz nyitva az országban, ahol térítés ellenében lehet az új influenzavírus elleni oltást megkapni. Székesfehérváron, Veszprémben, Tatabányán és Budapesten az ÁNTSZ kirendeltségeket lehet felkeresni reggel 8-tól este 20 óráig - mondta.

Egy hét alatt megközelítőleg ötvenezren kaptak védőoltást a H1N1 vírus ellen az ország kétszáz oltóhelyén - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás úgy fogalmazott, szerdán és csütörtökön extrém módon megemelkedett az ilyen helyeken oltásra jelentkezők száma; kedden 3 200-an, míg szerdán 8 100-an, csütörtökön pedig 8 800-an keresték fel az oltóhelyeket. A tárcavezető az adatokból úgy vélte, nőtt a lakosság oltási kedve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva