Hírek

2009.12.19. 10:39

H1N1: tízezer felett a halálos áldozatok száma, de a legenyhébb járvány lehet

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) adatai szerint 208 országban 10 582 halálos áldozatot követelt a H1N1 influenza.

Világgazdaság Online

A vírus továbbra is aktív és földrajzilag széles körben elterjedt, noha egyes területeken - például Észak-Amerikában - már elérte csúcspontját, vagy túl is jutott már azon - olvasható a WHO honlapján.

Délkelet- és Közép-Európában, valamint Közép- és Dél-Ázsiában viszont a járvány még erősödni fog, állapítja meg a szervezet.

Észak-Amerikában 6 335 haláleset írható a H1N1 számlájára, míg Európában 1 654, viszont csak egyetlen héten 412-vel nőtt a halálesetek száma.

A betegség nem vált súlyosabbá, a halálozási ráta megfelel a déli félteke országaiban télen mért szintnek - áll a WHO közleményében.

Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) viszont magasabb számokat közölt, mint a WHO. A CDC szerint az Egyesült Államokban december 10-ig mintegy 47 millióan (a becslés szerint valahol 34 és 67 millió között lehet a szám) fertőződtek meg, és 9 820-ra (egészen pontosan 7070 és 13 981 közé teszik a halálos áldozatok számát) emelkedett a halálos áldozatok száma. 213 ezer ember került kórházba azóta, hogy áprilisban azonosították az új típusú influenza vírusát. Nagyjából ennyi beteget kezelnek egy hagyományos influenza szezonban is.

A The Washington Post a múlt héten szakvéleményeket idézve arról írt, hogy a legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet a H1N1-pandémia, amelynek második hulláma túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban. "Valószínűleg ez lesz a legenyhébb feljegyzett járvány" - foglalt állást Marc Lipsitch, a Harvard Egyetem járványkutatója, aki úgy becsülte, az áldozatok száma 10-15 ezer lesz, a legrosszabb esetben sem halnak meg 60 ezernél többen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva