Hírek

2009.12.11. 19:40

Ismét nincs megállapodás az ÁSZ elnöki posztjának betöltéséről

A parlamenti pártoknak pénteken sem sikerült megegyezniük az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelenleg üresen álló elnöki és alelnöki tisztségeinek betöltéséről.

MTI Eco

Tállai András, a szervezet vezetőit jelölő eseti bizottság fideszes alelnöke a testület zárt ülését követően elmondta: a Fidesz kizárólag arról a "csomagról" volt hajlandó szavazni, amelyben Kovács Árpádot elnöknek, Sepsey Tamást és Naszvadi Györgyöt pedig alelnököknek javasolták.

A bizottság azonban nem volt hajlandó szavazni az ellenzéki párt javaslatáról, így a Fidesz képviselői kivonultak a bizottság üléséről - fejtette ki.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva hozzátette: a szocialista képviselők nem jelezték a személyek elutasítását, de az együttes jelölésről nem voltak hajlandóak szavazni.

Kovács Tibor a bizottság szocialista elnöke hangsúlyozta: a Fidesz egy "mondvacsinált" diktátummal érkezett az ülésre, szemben korábbi javaslatával, amelyben csak Kovács Árpád elnöki jelölését szorgalmazta.

A bizottság elnöke a Fidesz javaslatának elutasítását azzal magyarázta, hogy az "kezelhetetlen helyzetet" teremtett volna az Országgyűlésben, hiszen a képviselőknek nevekről és nem "csomagokról" kell dönteniük.

Az MSZP nem érti, hogy a Fidesz miért hátrált ki korábbi javaslata mögül, hiszen a bizottság pénteken "minden további nélkül" jelölhette volna Kovács Árpádot az elnöki posztra - mondta Kovács Tibor.

Hozzátette: az MSZP igazodott ahhoz a korábban a Fidesz által megfogalmazott javaslathoz, hogy az ÁSZ jelenlegi főigazgatói és főtitkárai - nevezetesen Becker Pál, Csapodi Pál és Lóránt Zoltán - közül jelöljenek alelnököket.

Kovács Tibor megjegyezte: a bizottság a Fidesz kivonulása ellenére is megtartotta a jelöltekről szóló szavazást, de sem az öt voksig jutó Kovács Árpád, sem az alelnököknek jelölt személyek nem kapták meg a szükséges hat szavazatot

Lakos Imre, a bizottság szabad demokrata tagja úgy fogalmazott, hogy a jelölés "mind az MSZP, mind a Fidesz részéről egy szánalmas színjáték", amely egyaránt "magalázó az ügy, és a személyek fontossága alapján".

A sikertelen bizottsági ülés következtében az Országgyűlés legkorábban februárban állíthat új vezetőket az ÁSZ élére, amennyiben ebből a célból nem hívnak össze rendkívül parlamenti ülést.

Kovács Árpád elnöki megbízatása 2009. december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002. óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

Az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság tagjai - Kovács Tibor és Tállai András mellett - Boldvai László (MSZP), Farkas Imre (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), valamint Rubovszky György (KDNP) és Lakos Imre (SZDSZ). A jelöltállításhoz legalább 6 képviselő támogatására van szükség a 8 tagú bizottságból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva