Hírek

2009.12.12. 09:42

Japán bírálja a klímacsúcs megállapodás-tervezetét

Japán élesen bírálja a koppenhágai klímaértekezleten pénteken elkészült első megállapodás-tervezetet.

MTI Eco

A szigetország tárgyalóküldöttségének köréből kiszivárgott információk szerint Japán nem tartja tisztességesnek a tervezetet, és kéri, hogy gondolják át a dokumentumban foglaltakat, mert szerinte az túl szigorú kötelezettségeket ró az 1997-ben Kiotói jegyzőkönyvhöz csatlakozott országokra.

Tokió kifogásolja, hogy az Egyesült Államokra - amely nem ratifikálta a Kiotói jegyzőkönyvet - nem vonatkoznának azok a megkötések, amelyek más fejlett ipari országok kibocsátását korlátozzák.

Másrészt japán kifogásolja, hogy a tervezet nem írja elő, hogy a fejlődő országok kötelező jellegű célokat tűzzenek ki üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogását illetően.

A pénteken elkészült, és a konferencián résztvevő küldöttségek között köröztetett záródokumentum-tervezet alapján a fejlett államoknak 2020-ig 25 és 40 százalék közötti mértékben kellene visszafogniuk a szén-dioxidban mért üvegházhatású gázkibocsátást 1990-hez képest. A fejlődő országoknak a kibocsátás növekedését volna szükséges lassítaniuk 15 és 30 százalék közötti mértékben a jelenlegi folyamatok alapján 2020-ban várható szinthez képest.

Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a japán véleményt EU-tagállamok és Ausztrália képviselői is osztják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva