Hírek

2009.12.04. 15:44

Kiosztották az Év vállalkozója díjakat

Kiosztották a 2009-es Év vállalkozója díjakat valamint több kitüntetést számos magyar vállalkozónak a Művészetek Palotájában. Az ezt követő, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében gazdaságpolitikai fórumon részt vettek miniszterek, szakemberek és vállalkozók is.

Világgazdaság Online

Sokat ígértek a kormányok a vállalkozóknak, de keveset kaptak, a kkv-k nagy része állandó élet-halál harcot vív - mondta Gablini Gábor, a VOSZ soros elnöke. Az EU az adók és a szabályozók versenyéről szól, ha ezt nem értjük meg, akkor a vállalkozói szféra tovább rogyadozik. Nem elsősorban pénzbeni támogatásra, hanem stabil, kiszámítható környezetre gondolt. A kormányok magukra hagyták a legálisan működő vállalkozásokat, a fekete és szürke gazdaság felerősödését tétlenül nézték és nézik.

Ebből a helyzetből valóban a vállalkozói szféra rángathatja ki az országot – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki szerint a rendszerváltás óta az inaktívak kegyeiért versengtek a mindenkori kormányok, és ez vezetett a mostani helyzethez. Egyszerre kell további stabilizáló lépéseket tenni, és figyelni a potenciális növekedésre. A világ rákényszeríti erre Magyarországot, nem enged meg több hibát. A foglalkoztatás növelésére kell koncentrálni, főként az idősebb korosztály, a pályakezdők és a kisgyermekesek csoportjában. Az egyensúlyteremtés érdekében nem az adókat emelték, hanem a kiadásokat csökkentették, mivel az adóversenyben nem szerepeltünk jól.

Ahhoz, hogy előrejussunk szükséges a mentalitás megváltoztatása   mondta Varga István gazdasági miniszter. Hosszan elnyúló, lassú kilábalásra kell most készülnünk, ugyanakkor a munkanélküliség növekedése Magyarországon nagyjából akkora, mint az európai átlag. A magas és tartós állástalanság ugyanakkor az egyik legnagyobb társadalmi veszély. Nem fektettünk elég hangsúlyt az olyan képzésre, amely rugalmas, felkészült munkaerőt termel ki. Az innovációs képességünk fejlesztése is elengedhetetlen, hogy a versenyképességünk javuljon, egy felmérés szerint az utolsó háromban vagyunk az EU-n belül ebből a szempontból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva