Hírek

2009.12.18. 17:01

LCD vagy plazma? - Teszt

A Kosár magazin síkképernyős televíziókat vizsgáló tesztjében arra a kérdésre kerete a választ, hogy a kétféle technika – LCD és plazma – közül melyiket érdemes választani kisebb, közepes és nagy képernyőméret esetén, illetve hogy az a tér, amelybe a készüléket elhelyezzük, melyik megoldást teszi ésszerűbbé.

Világgazdaság Online

Érdekes elemzést közöl a Kosár magazin cikke a készülékek energiafogyasztásának alakulásáról: az derül ki, hogy egészen más szempontoktól függ az áramfelvétel egy LCD és egy plazmatévénél, még hasonló nagyság esetén is.

A nemzetközi tesztből válogatott elemzés 10 darab 80 centiméter képátló alatti és 8 darab afeletti LCD-készülék, valamint 6 db plazmatévé adatait tartalmazza, amelyek a magyar piacon megtalálhatóak. Az LCD-kategóriákban a Philips, a Sony és a Loewe szerepelt legjobban, a plazmatévék közül a Panasonic két készüléke.

Az igényektől függ, hogy plazma vagy LCD televíziót érdemes vásárolni. Az LCD televíziók esetében a irányhatás jelenthet gondot, vagyis az, hogy aki nem szemből nézi a készüléket, kevésbé jó képet lát. A plazmáknál ez a probléma nem merül fel, ráadásul ezeket csak nagyobb képátlóval gyártják, ezért ezt a technológiát ajánlják házimozikhoz – mondta el lapunknak Hacsek Tamás, a Kosár magazin tesztszerkesztője.

Hozzátette: a plazma tévékkel kapcsolatban gyakran merül fel a magas fogyasztás, mint ellenérve. A teszt tanúsága szerint a két technológia képviselői között 5-10 százalékos különbség van áramfelvétel szempontjából az LCD-k javára. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a fogyasztás változó, mert míg az LCD-k esetében a képernyő fényereje határozza meg, addig a plazmáknál a műsor fényereje. Vagyis ha egy plazma televízión egy borongós krimit nézünk, jóval kevesebbet fogyaszt majd, mintha óriás műlesiklás lenne műsoron – magyarázta Hacsek Tamás.

Ami az árakat illeti: a 66 centiméteres képátlónál LCD esetében az árak 120 ezer forintnál kezdődnek és a képernyő nagyságával növekednek mintegy 300 ezer forintig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva