Hírek

2009.12.20. 09:55

Magánnyugdíj 2010: PM-magyarázat az átalakításokról

Egyebek között a biztonság növelése, a tulajdonosi felelősség egyértelmű meghatározása érdekében volt szükség a magánnyugdíjpénztárak magánnyugdíj-biztosítóvá alakítására, az új rendszerrel sem a lényegi szabályok, sem a tagok jogai nem változnak - mondta Végh Szabolcs, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az MTI-nek vasárnap.

MTI Eco

Hangsúlyozta: a pénztártagok nem éreznek sokat a részletszabályok változásából, legfeljebb annyit, hogy átláthatóbb lesz a rendszer, biztonságosabb és kiszámíthatóbb a járadékszolgáltatás. A jogszabály kiállja az alkotmányosság próbáját is - tette hozzá a szakállamtitkár. Az átalakítást, a tulajdonosi jogokat érintő kérdésekben az igazságügyi tárca alkotmányjogászaival is folyamatosan konzultáltak. Az pedig, hogy a tagok a biztosítókban már nem tulajdonosok, nincs hatással megtakarításaikra - hívta fel a figyelmet.

Nézze meg, hogyan teljesít az Ön magánnyugdíjpénztára

Tulajdonosi jogok

Emlékeztetett rá, hogy a tagok döntő többsége eddig sem gyakorolta tulajdonosi jogait, és e jog egyébként sem forgalomképes. A magánnyugdíjpénztárak mögött olyan tőkeerős tulajdonosokra van szükség, amelyek, ha kell, be tudnak állni "a pénztárak mögé". A korábbi rendszerben ezt maguknak a tagoknak kellett volna megtenniük - hívta fel a figyelmet és emlékeztetett rá, hogy hasonló helyzet alakult ki biztosító egyesületeknél. Itt is a tagoknak kellett volna tőkéjükkel "a csődbe jutott biztosító mögé állni", amit nem is tudtak megtenni.

Szakmai követlemények, ellenőrzés

A magánnyugdíjbiztosító részvénytársaságoknak szigorú tárgyi, szakmai és személyi követelményeket írnak elő, egyebek között a szavatoló, biztonsági tőkére vonatkozóan és azokat a PSZÁF fogja ellenőrizni. Így az esetleges problémás helyzetek kivédését a társaságok tőkeereje biztosítja. A járadékszolgáltatás biztonsága érdekében külön szavatoló tőkét kell a szolgáltatóknak képezniük. Mind a felhalmozási, mind pedig a járadékszolgáltatási szakaszban mögöttes garanciaként a garanciaalap, illetve végső soron a magyar állam garantálja a megtakarításokat és a járadékszolgáltatásokat - hívta fel a figyelmet.

Annak érdekében, hogy a kis pénztáraknak is lehetősége legyen az átalakulásra, a biztonságitőke-követelmény létszámarányosan került meghatározásra. Szükségessé tette az átalakítást az is, hogy szabályozatlan volt a hamarosan induló járadékszolgáltatás és erre a pénztárak nem is lettek volna képesek. Tehát az intézményrendszer átalakítása és a járadékszolgáltatás szorosan összefügg - tette hozzá az államtitkár.

A magánnyugdíjpénztári befizetések örökölhetőségéről, az esetleges egyösszegű kifizetésekről, valamint a rendszer költségeiről itt olvashat

Ha van unit-linked biztosítása, nézze meg a legjobbakat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva