Hírek

2009.12.03. 09:33

Magyar kkv-k, irány Románia!

A román piacot ismerők váltig állítják: a magyarországi kkv-knak érdemes tőkebefektetéssel is megpróbálni megtelepedniük a szomszédos országban.

Világgazdaság

Ugyanis bizonyos területeken – még a válság idején is – keresleti a piac, ráadásul a román gazdaság még szerkezetváltás előtt áll. Exportban már a második legjelentősebb piacunkká vált, tavaly 3,9 milliárd euró volt a kivitelünk, 2,3 milliárdos magyar aktívummal.

A tőkebefektetések terén pedig Magyarország – román statisztikák szerint – a szeptember 30-i állapot szerint a 11. legnagyobb külföldi befektető a jegyzett tőke alapján, a cégek számát tekintve pedig még előrébb áll a sorban, és a válság kirobbanása óta sem lanyhult az érdeklődés. Minderről szó lesz az ITD Hungary és a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara mai marosvásárhelyi tőkekiviteli konferenciáján és üzleti fórumán.

A középpontban a székelyföldi megyékben (Maros, Hargita, Kovászna) kínálkozó befektetési, üzleti lehetőségek állnak. A vegyes kamara elnöke ugyan terelgetné a hazai kkv-kat Románia felé, de nem mindegyiket egyformán. Radetzky Jenő szerint például az építőiparban, a turisztikában, az alternatív energiaszolgáltatásban és általában a szolgáltatóiparban kiválóak a lehetőségek. Mintegy tízezer magyarországi vállalkozás már lépett: vegyes vállalatot alapított a szomszédos országban.

A magyar befektetéseket egyébként a sok, kis törzstőkével létrehozott, zömében kft.-ként működtetett vegyes vállalat jellemzi, becslések szerint mintegy kétezer a jelentősebb tőkeexportot végrehajtott cég köztük. Igaz, még mindig a magyar gazdaság legjelentősebb cégei (az OTP, a Mol, a Richter, a Fornetti, a Danubius Hotels) adják a magyar befektetések mintegy 90 százalékát.

Szép számmal működnek magyar érdekeltségű vállalatok még az építőipari szolgáltatások, a műanyagipar és a kereskedelem területén. Mindenesetre Radetzky szerint Románia – miként az egész Balkán, illetve néhány más szomszédos ország – a versenyképesség erősítését, növekedést célzó hazai cégek számára kiemelt jelentőségű terep. A boldogulás azonban nagy kitartást igényel – ez a tapasztalata a CÉH Tervező, Beruházó Zrt. üzletfejlesztési igazgatójának.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva