Hírek

2009.12.14. 17:29

Mégsem ölik meg Kiotót

A gambiai delegáció vezetője közölte: visszatérnek az ENSZ koppenhágai klímatárgyalásáról, miután biztosítékot kaptak arra, hogy az elkövetkezőkben több figyelmet kapnak az afrikai országok igényei.

Reuters - Világgazdaság Online

A koppenhágai csúcs még négy napig tart, de ma úgy tűnt, kudarcba fulladnak a tárgyalások, miután a fejlődő országok kivonultak a csúcstalálkozóról. Az elsősorban az afrikai országokat tömörítő csoport nagyobb hozzájárulást követeltek a fejlett országoktól - tudósít a Reuters.

A delegációk most visszaülnek a tárgyalóasztalhoz, miután a dán házigazdák biztosították őket arról, hogy kiterjesztik a jelenleg érvényes kiotói egyezmény hatályát. Az egyezmény arra kötelezi az aláírókat, hogy 2008-2012 között 5,2 százalékkal az 1990-ben mért szint alá csökkentsék az üvegházhatású gázok arányát. Az afrikai csoportot vezető illetékes szerint a hétfői előterjesztés eredeti formájában arról szólt, hogyan lehetne megsemmisíteni az egyetlen jogi kötőerővel bíró egyezményt a klímaváltozás terén. Más afrikai vezetők is úgy fogalmaztak, hogy a fejlett országok meg akarják ölni a kiotói egyezményt.

Míg a fejlett országok egy új tervezettel szeretnék összegyúrni a kiotói egyezményt, addig a fejlődő államok célja, hogy a kiterjesztett eredeti megállapodás mellett új szabályozást dolgozzanak ki számukra. Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi irodájának vezetője úgy látja, hogy az országok többsége a kiotói egyezmény kiterjesztését támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva